1. Trucuri spălat rufe - Foloseşte corect detergenţii

Poate şi se pare o cheltuială în plus să cumperi detergent special pentru albituri,pentru rufe colorate şi pentru cele negre,dar vei vedea că,folosind corect detergenţii,hainele tale vor arăta ca noi multă vreme. Detergentul pentru lucruri albe permite o spălare eficientă şi la 30 de grade,deci vei face economie şi la energie electrică.

2. Citeşte cu atenţie eticheta

Toate articolele de îmbrăcăminte au o etichetă pe care vei găsi compoziţia materialului şi instrucţiuni de spălare:la ce temperatură se spală,dacă se curăţă chimic sau nu,dacă se calcă,la ce temperatură,dacă se centrifughează sau nu. Respectă-le şi nu vei avea surprize neplăcute. Materialele fine nu se storc la turaţia maximă a maşinii de spălat.

 

3. Trucuri spălat rufe - Rufele negre,mai pretenţioase

 
Hainele în culori închise se spală pe dos,cu detergent pentru haine negre,de preferat lichid. Este recomandat un program scurt de spălare,la 30 de grade. Şi un pont:adaugă la clătire ½ pahar de oţet din vin alb (pentru maşinile de spălat automate,în sertarul pentru balsam).
 

4. Articolele din lână

Indiferent cum le speli,la mână sau la maşină,foloseşte un detergent lichid special pentru lână sau şampon. Dacă le speli la maşină,pune puloverele într-o faţă de pernă. Apa trebuie să fie la 30 de grade. Nu lăsa hainele din la înmuiat mai mult de o jumătate de oră,stoarce-le uşor (la maşină,maximum 400 rotaţii/minut) şi usucă-le pe un prosop,pe suprafaţă plană. Dacă tricotajele s-au „înpâslit”,clăteşte-le cu apă călduţă în care ai pus glicerină (1 linguriţă la 1 l de apă).

5. Trucuri spălat rufe - Curăţatul chimic este toxic

Solveţii folosiţi la curăţarea hainelor rămân în ţesături şi se evaporă treptat. Adică în şifonier sau când le purtăm. Pentru că nu putem renunţa la această metodă de curăţare (nu poţi băga paltonul în maşina de spălat!),soluţia este următoarea:după ce ai luat haina de la curăţătorie,las-o la aerisit 4-5 zile. Abia după aceea o pui într-o husă de plastic şi o poţi aşeza în şifonier.

6. Bine de ştiut!


Trucuri spălat rufe - Cum scoţi petele

Petele de cerneală:se înmoaie cu puţin lapte,apoi se freacă bine cu un burete înmuiat în oţet de vin alb.

Petele de grăsime:se umezeşte zona,se aplică detergent pentru vase,se lasă câteva minute şi se spală la maşină.

Petele de rugină:se pun câteva picături de zeamă de lămâie,apoi se spală obişnuit.

Petele de sânge:se umezeşte porţiunea pătată,cu apă rece,se freacă cu o cârpă de bumbac înmuiată în aspirină pisată,dizolvată în apă.

Petele de ciocolată:se tamponează cu o cârpă înmuiată în oţet.

Petele proaspete de vin:se presară sare,care absoarbe lichidul,apoi se freacă bine cu săpun uscat.