Pachira aquatica îngrijire. Arborele care aduce banii în casă

Pachira aquatica îngrijire jpeg

Pachira aquatica îngrijire. Una dintre cele mai populare plante de apartament din ultima vreme este Pachira aquatica, numit şi „arborele banilor” sau „arborele norocos”.

Dacă vrei să ai o mică oază de verdeaţă în apartament,dar nu eşti mare cunoscătoare în îngrijirea plantelor,arborele Pachira este cea mai potrivită alegere.

Este de fapt un copac veşnic verde,provenit din zonele mlăştinoase ale Americii Centrale şi de Sud,unde poate ajunge la înălţimea de 20 m.

Înfloreşte spectaculos şi are fructe foarte apreciate,care ating chiar 30 cm lungime.

Creşte şi în regiunile calde ale ­Asiei,ba chiar şi în SUA. Ca plantă de apartament,nu depăşeşte doi metri,este deosebit de aspectuos,dar nu înfloreşte niciodată.

O poveste haioasă

Popularitatea Pachirei ca plantă de interior a început pe la mijlocul anilor '80,când un taiwanez a avut ideea să cultive cinci exemplare într-un singur ghiveci,împletindu-le tulpinile.

Variantele cu trei sau cu cinci Pachire cu tulpinile împletite i-au cucerit rapid pe japonezi şi s-au răspândit apoi în ţările din estul Asiei şi,ulterior,în Europa.

Frunzele cu cinci lobi sunt considerate de adepţii Feng Shui ca reprezentând cele cinci elemente fundamentale.

Asemănarea cu o palmă a dat naştere superstiţiei că planta atrage norocul şi bunăstarea,reţinându-le în casă. Asiaticii agaţă în crengile lui amulete de culoare roşie.

Pachira aquatica îngrijire - Un frumos nepretenţios

Copăcelul Pachira n-are nevoie de îngrijiri deosebite şi este foarte rezistent. Fie că-l uzi din abundenţă,fie că-l ţii câteva zile „pe uscat”,va depăşi impasul.

Totuşi e bine să-l uzi cu măsură,pentru că în ciuda denumirii sale – Pachira aquatica – nu-i place multă apă,mai ales când stă în spaţii răcoaroase.

Vara,trebuie să-i laşi pământul să se zvânte,între două udări,dar să nu fie niciodată uscat de tot.

Pachira aquatica îngrijire - Pentru a-i asigura o umiditate optimă,pulverizează-i frunzele cu apă calduţă,cel puţin o dată pe săptămână.

Îi place lumina,fără ca razele soarelui să-i atingă frunzişul,şi trebuie ferit de curenţii de aer.

Primăvara,mută-l într-un vas mai mare,dacă vrei să fie înalt.

Pachira aquatica îngrijire - Sfat

Pachira se înmulţeşte prin seminţe şi prin butaşi. Când observi că planta dă noi lăstari pe tulpină,îndepărtează-i cu grijă şi transplantează-i.

Cu puţin noroc,vei deveni proprietarul unei noi Pachire. Chiar dacă nu-ţi va aduce bani,Pachira îţi va oferi,cu siguranţă,o mică oază de verdeaţă.

Citiţi şi: Cele mai frumoase plante de apartament