Şi plantele se pregătesc de toamnă!

1 73770 original jpg jpeg

După ce te-au încântat o vară întreagă, plantele din balcon au nevoie de îngrijire specială toamna, pentru a nu avea de suferit. Află din timp ce ai de făcut!

Imediat ce vei observa că valorile din termometrul din balcon încep să scadă,e bine să te gândeşti la mutarea florilor în interiorul locuinţei. Sigur,fiecare plantă are propriile cerinţe de îngrijire,dar majoritatea,îndeosebi cele cu origini tropicale şi subtropicale,nu rezistă la temperaturi scăzute.

Uscăciunea dăunează florilor

Locul în care sunt mutate florile este important pentru buna lor dezvoltare în lunile următoare. Varianţiile de temperatură nu le sunt favorabile,deci evită să le ţii în curent. În caz contrar,îşi pot pierde frunzele.

De asemenea,dacă sunt poziţionate la fereastră,deasupra caloriferului,este posibil ca,prin degajarea de căldură în exces,să fie expuse la uscăciune. După cum atenţionează şi inginerul horticol Mihaela Zofei,aceasta este un factor care favorizează apariţia dăunătorilor:

„Este important ca plantele să fie ferite de uscăciune prin pulverizări cu apă. Trebuie controlate cu atenţie să nu aibă dăunători,iar cele care au,vor fi ţinute în«carantină»,vor fi mutate în altă cameră şi tratate cu răbdare.”

Micile lucrări de toamnă

Toamna,plantele cu tuberculi intră în repaus,se îngălbenesc,îşi pierd frunzele. Acestea trebuie puse într-un loc întunecos şi udate o dată la două săptămâni. Pentru udări,foloseşte o cantitate mică de apă. Aşa eviţi formarea mucegaiului!

De altfel,cele mai multe plante au nevoie de puţină apă mai puţină în perioada rece. Fac excepţie cele care înfloresc toamna:ciclamen,azalea,steaua Crăciunului. Plantele care iubesc umiditatea,cum sunt maranta,begonia sau violeta,pot fi aşezate în bucătărie sau în baie.

Pont

Dacă vrei să ai un cactus înflorit şi în anul următor,după ce temperatura din balcon scade sub zece grade Celsius,mută planta în casă,într-un loc răcoros şi întunecos.

Mihaela Zofei,inginer horticol

Influenţa luminii

Şi pentru că toamna ziua se micşorează,această schimbare afectează foarte mult florile. De aceea,plantele care au nevoie de mai multă lumină trebuie mutate la geam.

Pentru florile mai puţin pretenţioase,aşezarea în spaţii mai puţin luminate este o metodă de a le ajuta să intre în repaus,să-şi încetinească funcţiile vitale (fotosinteza,transpiraţia,respiraţia).

Fertilizarea trebuie oprită

Cele mai multe plante nu mai înfloresc toamna,de aceea nu mai este nevoie de fetilizare. În general,îngrăşămintele se folosesc primăvara şi vara,în cantităţi mici pentru a evita intoxicarea florilor. Oricum,plantele nu reuşesc să le consume în întregime.

O parte din minerale se pierd în urma udărilor,prin drenarea apei,iar restul de fertilizant este valorificat pe parcursul toamnei. De aceea,mai ales în cazul plantelor care vor sta în casă,la căldură,aplicarea îngrăşămintelor nu este recomandată.