5 trucuri ca electrocasnicele tale să aibă o viaţă lungă

1 47710 original jpg jpeg

De multe ori nu s-a întâmplat ca mixerul sau cafetiera să se strice după numai un an de folosire? Şi te-ai întrebat de ce oare nu au mai mers. Poate pentru că nu le-ai păstrat mereu curate. Află aici cum le poţi folosi mai mult timp, fără să se strice.

Curăţă-le de două ori pe săptămână

Murdăria şi resturile lăsate în ele sunt principalii duşmani ai electrocasnicelor. Congelatorul frigiderului este plin de gheaţă,iar în interior este un miros de nesuportat? Este posibil ca gura de aerisire să fie înfundată. Dezgheaţă-l şi spală-l bine cu oţet. Când cuptorul cu microunde sau cel al aragazului emană un miros de mâncare stricată,este cazul să-l speli bine cu detergent de vase şi cu zeamă de lămâie. Lasă-l să se usuce bine înainte de a-l pune din nou în funcţiune. Atenţie! Când cureţi un aparat electrocasnic este foarte important să-l deconectezi de la curentul electric. Reconectează-l după ce zonele curăţate sunt perfect uscate.

Detartrează-le o dată pe lună

Orice aparat care încălzeşte,spală sau calcă foloseşte apă şi se încarcă cu calcar. Acesta se depune pe pereţii aparatului,pe rezistenţe sau pe alte componente şi în câtva timp aparatul devine nefuncţional. Cea mai bună soluţie este să foloseşti substanţe detartrante. La maşina de spălat poţi folosi 5 l de oţet. Îi torni în spaţiul pentru detergent şi o porneşti pe cel mai lung program. Pentru cafetieră sau sterilizatorul de biberoane există pliculeţe cu un praf special care detratează. Iar pentru fierul de călcat foloseşti o apă specială demineralizată. Dacă nu,pune mereu câteva picături de oţet când calci hainele.

Fereşte-le de apă şi de căldura excesivă!

Nu aşeza storcătorul de fructe,prăjitorul de pâine sau cafetiera lângă chiuvetă sau lângă aragaz. Câţiva stropi de apă sau căldura excesivă pot produce un scurtircuit şi nu vei mai avea cum să le repari. Cel mai bine este să le aşezi într-un loc aflat cât mai departe de apă sau de căldură.

Nu face instalaţii improvizate

Dacă firul electric nu mai face contact cu aparatul sau dacă ceva în interiorul lui s-a ars,nu încerca să-l repari „după ureche”. Dacă l-ai desigilat şi el este încă în garanţie,pierzi posibilitatea de a-l schimba. Iar dacă faci o improvizaţie la partea electrică,rişti să faci ceva ce îţipune viaţa în pericol. Nu de puţine ori s-a întâmplat ca un fir electric prost izolat să declanşeze un incendiu de proporţii. În concluzie,atunci când aparatul electrocasnic nu mai merge,caută să-l schimbi sau să-l repari la un electrician profesionist. Aşa vei păstra ceea ce ai,pentru încă o perioadă de timp.

Deconectează aparatele după folosire

După ce ai folosit cuptorul cu microunde,aspiratorul sau storcătorul de fructe,deconectează-le de la priză. Tensiunea de curent care rămâne pe fir le scurtează „capacitatea de reacţie” în timp. Adică,dacă laşi tot timpul un robot de bucătărie în priză,viteza lui de rotaţie va încetini în timp,anumite funcţii nu vor mai fi funcţionale,nu va mai stoarce fructele aşa de bine cum le face acum etc. În plus,vei mai avea un beneficiu:vei consuma mai puţin curent electric.