PRACTIC Fotografiile vechi cer îngrijire specială

1 46499 original jpg jpeg

Aerul poluat, vopseaua şi chiar plicurile din hârtie pot afecta sau distruge fotografiile mai vechi. Dacă vrei să reziste o perioadă îndelungată, ţine cont de câteva trucuri.

Evită să atingi imaginea pozei

Dacă fotografiile vechi nu sunt păstrate într-un album,ai mare grijă cum umbli cu ele. Apucă-le uşor,numai de margini,ca să nu laşi amprente pe partea lucioasă.

Iar dacă s-au curbat din cauza vechimii sau a aerului umed,aşază-le între paginile unei cărţi groase şi ţine-le acolo atâta timp cât este nevoie ca ele să-şi recapete forma.

Pune-le în folii din plastic

Ideal ar fi ca fiecare fotografie să aibă mapa ei de protecţie. Foliile de plastic din albumele foto previn alterarea imaginilor şi protejează hârtia fotografică de influenţa negativă a factorilor de mediu.

Cutiile de depozitare a fotografiilor trebuie aşezate pe rafturi metalice. Este bine să sortezi pozele şi să le aşezi în funcţie de calitate,de mărime şi de vechime.

Fereşte-le de umezeală

Pe cât posibil,nu depozita fotografiile în spaţii umede şi cu igrasie. De asemenea,încearcă să nu foloseşti pe imaginea fotografică benzi adezive şi abrazive,bolduri,clame,lipici sau capse.

Este bine să ştii că…

… dacă ai poze foarte vechi,poţi cere sfatul unui restaurator de fotografii.

… pozele alb-negru şi negativele trebuie păstrate la temperaturi mai mici de 18º C.