PRACTIC Vă dăm 4 reţete de sărbătoare
Aşa că, renunţaţi la semipreparate sau la mâncăruri gata cumpărate şi pregătiţi-vă în casă bucatele. Jakob Hausmann, specialistul Click! în arta culinară, vă dă patru idei de reţete.
Muşchi de porc în mantie de Crăciun
Ingrediente:800 g muşchi de porc,o linguriţă de sare,piper,ulei,100 g amestec de fructe uscate,50 g stafide,două linguri coniac sau suc de portocale,două linguri de apă,75 g bacon,500 g foitaj,un gălbenuş,o lingură smântână
Mod de preparare:pentru umplutură:peste peste amestecul de fructe uscate se toarnă coniacul sau sucul de portocale şi apa,se lasă să se marineze,acoperit,1-2 ore,până se absoarbe tot lichidul şi se umflă fructele. Apoi se toacă mărunt. Se condimentează carnea,se prăjeşte în ulei.
Foitajul se întinde cu sucitorul în formă dreptunghiulară,de circa 3 mm grosime. La mijlocul foii de aluat se dispun feliile de bacon,deasupra se întinde masa de fructe uscate,apoi se aşază muşchiul şi se înveleşte cu aluatul.
Muşchiul astfel pregătit se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se unge cu gălbenuş. Din marginile tăiate se decupează figurine fantezii şi se lipesc drept ornament pe aluatul în care este învelit muşchiul. Se lasă la cuptor 25-30 min,apoi se tranşează în felii potrivite.
Barchete cu steluţe
două andive,6 frunze de varză roşie,200 g sfeclă roşie,300 g caşcaval,o linguriţă muştar,o priză scorţişoară,două linguri oţet,4 linguri smântână,sare,piper
frunzele de andivă se dispun ca nişte barchete pe farfurie. Din varză,sfeclă şi caşcaval se decupează figuri în formă de stele şi de inimioare şi se aşază pe frunzele de andive.
Pentru sos,se amestecă muştarul cu scorţişoara,sarea şi piperul,apoi se adaugă oţetul şi smântâna,amestecând continuu. Înainte de servire,se stropesc barchetele cu acest sos.
Vin fiert
o sticlă de vin roze,200 g zahăr,o portocală,5 cuişoare,6 steluţe de badian (anason stelat),două bucăţi scorţişoară,câteva boabe de piper uşor strivite,cardamom
pentru sirop,se fierbe 200 ml vin roze cu zahărul,coaja de portocală şi mirodeniile timp de 2-3 minute,se lasă să se răcească,apoi se trece prin sită. În fiecare pahar se toarnă 3-4 linguri din acest sirop,apoi se umple paharul cu vin roze.
Supă de varză cu lămâie
200 g varză albă,o ceapă,o lingură unt,200 g cartofi,800 ml supă clară de legume,o jumătate de lămâie,2-3 linguri vodcă,100 ml smântână,sare,piper,25 g jambon crud,6 felii de pâine
varza se taie fin şi se înăbuşă în unt,la un loc cu ceapa tocată. Se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe,se stinge cu supa de legume. Se lasă să fiarbă 30-40 minute,se adaugă coaja de lămâie,vodca şi smântâna.
Pentru decor,se adaugă jambon prăjit în unt şi se serveşte cu pâine toast decupată în formă de stele.