Armurariu

O plantă mai puţin cunoscură la noi,dar care creşte în sălbăticie,este armurariu. Seamănă cu un ghimbe,cu o floare mov. De la ea se folosesc în scop terapeutic seminţele,din care poţi prepara ceai. Dacă suferi de boli hepatice,poţi ajuta ficatul să funcţioneze mai bine dacă bei zilnic o ceaşcă din acest ceai. Astfel,ficatul va elimina mai repede substanţele toxice,iar acestea nu se vor mai acumula în organism.

Citeşte şi:Leguma care curăţă ficatul şi colonul

Muşeţel

O altă plantă medicinală recomandată pentru ficat este muşeţelul,în special florile. Acestea sunt bogate în vitamine şi minerale,cum este fierul,zincul şi potasiul. Ceaiul de muşeţel stimulează producţia de bilă şi îmbunătăţeşte astfel digestia.

Rădăcină de brusture

După ce a fost curăţată,uscată şi măcinată,din rădăcina de brusture se poate face un ceai recomandat în timpul crizelor biliare,precum şi celor care suferă de insuficienţă hepatică. 1-2 căni de ceai pe zi,băute pe stomacul gol,ajută celulele ficatului să se regenereze,îmbunătăţindu-i astfel funcţionarea.

Anghinare

După mesele copioase,de la care nu au lipsit mâncărurile bogate în grăsimi,bea o cană de ceai de anghinare. Planta stimulează producţia de bilă. şi reduce riscul apariţiei pietrelor la ficat.

Turmeric

Pudra de turmeric se foloseşte mai ales în bucătăria orientală,însă ea poate avea numeroase beneficii şi pentru sănătate. Se ştie faptul că are proprietăţi antiinflamatoare,aşadar scade inflamaţia de la nivelul sistemului hepatic. Este de ajuns să adaugi pudră de turmeric în mâncare şi vei vedea în scurt timp efectele sale terapeutice.

Înafară de ceaiurile din plante,pe care să le consumi zilnic,încearcă să mânânci cât mai multe fructe proaspete,cereale integrale sau seminţe şi nuci crude. Nu fuma şi limitează-te la cel mult un pahar de vin sau bere pe zi.

Citeşte şi:Ce să mănânci dacă suferi de ficat gras