Stresul sau anxietatea

Medicii numesc cu bună ştiinţă sistemul digestiv ,,cel de-al doilea creier”. De ce? Pentru că tractul gastrointestinal are un sistem nervos autonom. Se estimează că sistemul digestiv are cca. 100 milioane de neuroni (la fel de mulţi ca măduva spinării) şi cca. 40 de neurotransmiţători - la fel de mulţi ca în creier. Aşadar, cercetările actuale arată că nu toate suferinţele ar avea o origine psihică, ,,pe sistem nervos”, cum se spune în limbajul familiar. Noile descoperiri par să conducă la ideea că, dimpotrivă, şi problemele psihicului, sunt, de fapt, ,,pe sistem digestiv”.
Orice gând negativ este imediat reflectat în starea sistemului gastrointestinal. În intestine există un număr mare de fibre nervoase, care se dilată şi se contractă, ajutând alimentele să treacă prin tubul digestiv. Când eşti stresată, contracţiile se intensifică perturbând funcţionarea normală a tractului digestiv. De aici apare greaţa. 
Dacă eşti nervoasă, fă câteva exerciţii de respiraţie: inspiră adânc şi expiră aerul din piept, încercând să te calmezi. Te poate ajuta şi o ceaşcă de ceai din ghimbir. Acesta atenuează disconfortul din intestine. 

Foamea

Dacă n-ai mâncat nimic un timp îndelungat, nivelul glicemiei scade. Mai ales dacă ultimul lucru pe care l-ai mâncat au fost carbohidraţii (chiar şi câţiva biscuiţi). Acest lucru poate provoca greaţă şi ameţeli.
În acest caz, poţi savura imediat o gustare cu ceva bogat în carbohidraţi. Un suc de fructe, o porţie de fructe proaspete sau uscate, chiar şi o bucată de pâine. Aportul de zahăr în organism te va face să te simţi mai bine. Nu mânca alimente grase şi proteice - ele nu cresc nivelul de zahăr şi pot încetini absorbţia carbohidraţilor.

Setea

Chiar şi o mică insuficienţă de apă în organism poate provoca greaţă.  În acest caz, aşa cum poţi ghici, un suc sau o cană de apă te poate ajuta. Dacă, pe lângă senzaţiile neplăcute din intestin, simţi o slăbiciune accentuată, ameţeală sau confuzii, aceasta indică deja o deshidratare severă. Cel mai bine este să te adresezi unui medic. 
 

Medicamentele

Greaţa poate fi o complicaţie cauzată de anumite medicamente, cum ar fi spre exemplu analgezicele, mai ales dacă le bei pe stomacul gol. Alimentele, în acest caz, ar putea să protejeze mucoasa gastrică de iritaţii. 
Şi vitaminele luate pe stomacul gol pot provoca stări de greaţă sau indigestie. Asta se întâmplă în special dacă iei prea multe odată. Deşi toate vitaminele pot provoca asemenea simptome, cel mai des ele apar din cauza suplimentului de fier sau a complexului de vitamina B.

Migrena

Poate provoca dureri de cap, ameţeli, vedere înceţoşată şi, de asemenea, greaţă. Dacă simţ că te încearcă o migrenă, nu amâna, ia-ţi medicamentul indicat de medic, dar nu pe stomacul gol. Bea suficientă apă, deoarece deshidratarea poate intensifica simptomele migrenei. 
 

Infecţia urechii

Dacă odată cu starea de greaţă simţi un disconfort la ureche, acesta poate fi un semn de infecţie. Creierul primeşte imediat un semnal că presiunea într-o ureche este diferită de cea de-a doua ureche. Acest lucru provoacă ameţeli şi greaţă. Dacă observi o modificare a auzului, a congestiei, a durerilor de cap şi a febrei, trebuie să mergi la medicul otorinolaringolog. Medicul va prescrie antibiotice, iar în câteva zile te vei simţi mai bine.
 
Când trebuie să te adresezi de urgenţă la medic
Greaţa este adesea însoţită de vărsături. Dacă vomiţi mai mult de 2 zile (la copii, acest timp este redus la 24 de ore, la sugari - până la 12), este necesară îngrijirea medicală. Chiar dacă stările respective nu durează câteva zile la rând, ci sunt la anumite intervale de zile, într-o lună.
 

7 semne grave care ar trebui să te trimită la medic

Dureri abdominale severe
Convulsii
Durere în piept
Febră
Dureri musculare
Confuzie
Vărsături cu sânge