Nutriţionistul Mihaela Bilic a vorbit despre consumul de alcool şi a răspuns la această întrebare, care a fost pe buzele multora. 
 
Când vine vorba de alcool, puţine pot să spun din propria experienţă. Iar teoria din cărţile de nutriţie nu ştiu cât de mult se adevereşte în practică.
 
Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanţă toxică pentru orice celulă vie, de la neuron la hepatocit. Tot ştiinţa spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul şi să-l elimine din organism este ficatul.
 
Enzima responsabilă de asta se numeşte alcool- dehidrogenază, iar capacitatea de secreţie e determinată genetic, nu se dobândeşte şi nu se ameliorează prin antrenament- deci nu rezişti mai bine la alcool dacă ai mai multă practică.
 
Cantitatea şi tipul de alcool contează şi ele:
 
-vinul roşu (şi doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când consumul este regulat şi moderat (1-2 pahare/zi); asta nucînsramnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toţii de băut, ci doar că dintre toate relele, e răul cel mai mic
 
-digestivele cu gust amar ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreţia de bilă)- adică şi cafeaua poate să facă asta
 
-vinul spumant, şampania şi prosecco au cel mai bun raport între aportul caloric şi efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului şi încordării); cu doar 80 cal şi bulele din dotare, un pahar de şampanie asigură stare de bine.
 
In rest nu ştiu să explic dacă şi cum o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Cert este că alcoolul în general, de la al 2-lea pahar în sus, face poftă de mâncare.
 
Iar obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronţăieli sărate te stimuleazâ să bei şi mai mult: sarea cere apă şi pe măsură ce mănânci, ai tot bea.
 
Cât despre siluetă şi metabolism, nu am veşti bune: alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare “stropită” cu alcool îngraşă mai tare.
 
Şi nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare şi pur ar fi, nu o să topească grăsimea- nici din farfurie, nici de pe şolduri.
 
P. S. Daca voi aţi descoperit ceva, mai ales din proprie experienţă, spuneţi-mi şi mie” , a postat pe pagina sa de Facebook, Mihaela Bilic, doctor nutritionist.