Gesturile aparent fără intenţie prin care eşti testat la interviu

29 iulie 2022   Carieră

O banală ofertă de a bea ceva poate face adesea parte din interviul propriu-zis, care poate afecta viitorul destin al unui candidat. Pune-te la curent cu cele mai folosite tactici ale intervievatorilor!

Un CV bine făcut te ajută să ajungi la interviu, însă nu este suficient pentru a primi jobul ţintit. Pentru a alege cel mai potrivit candidat, angajatorii trebuie să apeleze la niște trucuri și cele mai multe dintre ele sunt atât de simple, încât ai putea pica unul dintre aceste teste psihologice fără să-ţi dai seama.

Eşti pus în  situaţia să aştepţi

Dacă eşti programat la un interviu la ora 9 dimineața, angajatorul este încă ocupat, iar candidatul este pus să aștepte 10 minute, apoi încă 10 şi iar un sfert de oră. Acest truc poate arăta cât de stabil este candidatul din punct de vedere emoțional în situații stresante și cât de mult își dorește să obțină jobul.

Ţi se oferă o cafea

Testul ceştii de cafea a câștigat popularitate în ultima vreme. La începutul interviului, candidatul este dus în bucătărie sau pur şi simplu i se oferă o ceașcă de cafea. După interviu, angajatorul urmărește cu atenție ce face candidatul cu paharul. Va întreba unde să-l pună, o va lăsa pe masă sau o va spăla singur în bucătărie.

Directorul companiei de dezvoltare de software „Xero Australia”, Trent Innes, care a creat această metodă, spune că acest truc spune multe despre caracterul și manierele unei persoane, mai mult decât răspunsurile la interviu. Poate arăta cât de repede se va integra candidatul în echipă. Cea mai bună decizie, în acest caz, este ca el să meargă la bucătărie și să-şi spele singur ceaşca. În caz că nu există o bucătărie, angajatorul va urmări dacă solicitantul postului are grijă să arunce paharul folosit la coş în loc să-l lase pe masă.

Vezi și: Ce să nu scrii niciodată într-un CV. Aceste informaţii îţi scad şansele de a obţine un job

Angajatorul începe să se comporte ciudat în timpul interviului

Pe parcursul interviului, se poate întâmpla ca intervievatorul să ignore candidatul, să privească numai în ecranul computerului, să preia apeluri telefonice sau chiar să părăsească încăperea în care are loc interviul chiar în mijlocul discuţiei.

Această strategie îl ajută pe angajator să testeze capacitatea candidatului de a-i capta atenţia din nou sau de a găsi soluţii pentru a ieși dintr-o situaţie delicată. Una dintre cele mai eficiente opțiuni este să-i ceară intervievatorului să reprogrameze interviul pentru o altă zi.

Citește și: Sfaturi practice şi de ajutor să redactezi o scrisoare de intenţie, care ajunge unde trebuie

Ţi se prezintă întreaga echipă

Este posibil ca, după interviu, angajatorul să ofere candidatului șansa de a comunica cu potențialii lor colegi. Nu este un simplu gest politicos. Este modul său de a afla opiniile angajaților lui despre candidat şi modul în care interacţionează.

Mai multe