Cum ├«╚Ťi asiguri o rela╚Ťie armonioas─â cu locul de munc─â

Oamenii au o nevoie natural─â de a se conecta cu persoanele din jurul lor. Aceea╚Öi regul─â se aplic─â ╚Öi la locul de munc─â. Atunci c├ónd ├«ntre angaja╚Ťi ╚Öi angajatori se creeaz─â o rela╚Ťie armonioas─â ╚Öi echilibrat─â, exist─â avantaje de ambele p─âr╚Ťi.

image

Pe de o parte, din perspectiva angajatului, capacitatea de a construi o rela╚Ťie pozitiv─â la locul de munc─â este esen╚Ťial─â pentru evolu╚Ťia profesional─â ╚Öi personal─â. Pe de alt─â parte, din perspectiva angajatorului, un mediu de lucru armonios, ├«n care angaja╚Ťii ╚Öi angajatorii se ├«n╚Ťeleg reciproc, poate fi cheia succesului unei afaceri.

Iat─â 5 sfaturi de care s─â ╚Ťii cont pentru a-╚Ťi asigura o rela╚Ťie armonioas─â cu locul de munc─â:

Consult─â Codul muncii

Ca angajat, po╚Ťi contribui la men╚Ťinerea unui mediu de lucru armonios, ├«n care s─â-╚Ťi po╚Ťi manifesta competen╚Ťa ╚Öi productivitatea. Cel mai eficient mod prin care po╚Ťi face acest lucru este s─â-╚Ťi consolidezi cuno╚Ötin╚Ťele cu privire la drepturile pe care le ai ├«n calitate de angajat, studiind Codul muncii. Acesta acoper─â drepturile ╚Öi responsabilit─â╚Ťile tale, ├«n calitate de angajat, ├«n interac╚Ťiunea cu angajatorul.

Exist─â numeroase situa╚Ťii ce pot genera ne├«n╚Ťelegeri ├«n rela╚Ťia cu angajatorul, pornind de la politicile interne alte institu╚Ťiei, criteriile de promovare, acordarea unor bonusuri, a concediului ╚Öi lista poate continua. ├Än acest context, Codul muncii acoper─â majoritatea situa╚Ťiilor pe care, ├«n calitate de angajat, le-ai putea ├«nt├ómpina. Mai mult dec├ót at├ót, Codul muncii acoper─â ╚Öi situa╚Ťii pe care le po╚Ťi ├«nt├ómpina ├«n calitate de candidat pentru un loc de munc─â sau de fost angajat.

Afl─â care sunt drepturile tale cu privire la concediul medical

Codul muncii prevede ca angaja╚Ťii s─â-╚Öi desf─â╚Öoare raporturile de munc─â ├«n func╚Ťie de propria stare de s─ân─âtate ╚Öi de siguran╚Ť─â. ├Än acest context, este important ca, atunci c├ónd te confrun╚Ťi cu o problem─â de s─ân─âtate, s─â ac╚Ťionezi ├«n virtutea drepturilor ce ╚Ťi se cuvin ├«ntr-o astfel de situa╚Ťie, ├«n calitate de angajat.

Exist─â mai multe tipuri de concedii medicale, menite s─â acopere diferite situa╚Ťii ├«n care te-ai putea afla la un moment dat: concediu medical pentru incapacitate temporar─â de munc─â, concediu medical cauzat de un accident de munc─â, concediu medical pentru ├«ngrijirea copilului bolnav sau pentru risc maternal, pentru sarcin─â sau pentru prevenirea ├«mboln─âvirilor ╚Öi recuperarea capacit─â╚Ťii de munc─â. Fiec─ârei situa╚Ťii ce necesit─â ├«ntreruperea temporar─â a activit─â╚Ťii ├«i corespunde un cod de diagnostic, ├«n baza c─âruia ├«╚Ťi vor fi acordate zilele de concediu medical ╚Öi indemniza╚Ťia pentru concediu medical. Acestea pot diferi ├«n func╚Ťie de respectivul cod. De exemplu, unei afec╚Ťiuni f─âr─â complica╚Ťii a aparatului respirator ├«i corespunde cod concediu medical  01 ╚Öi ╚Ťi se va acorda o indemniza╚Ťie reprezent├ónd 75% din venitul brut.

Fii vigilentă la egalitatea de șanse

Locurile de munc─â ce au o cultur─â nediscriminatorie ╚Öi politici echitabile de gestionare a resurselor umane vor atrage ├«ntotdeauna angaja╚Ťi competen╚Ťi ╚Öi productivi, ceea ce ├«i avantajeaz─â at├ót pe manageri, c├ót ╚Öi pe angaja╚Ťi, care vor evolua ├«ntr-un mediu de lucru s─ân─âtos ╚Öi armonios. De aceea, angajatorul trebuie s─â  ├«╚Öi protejeze echipa de orice form─â de h─âr╚Ťuire ╚Öi discriminare ╚Öi trebuie s─â le ofere drepturi egale ├«n ceea ce prive╚Öte remunera╚Ťia, volumul de munc─â ╚Öi condi╚Ťiile care le sunt oferite.

În acest context, în calitate de angajat, este important să fii conștientă și proactivă în cazul în care sesizezi nerespectarea prevederilor legale și etice în ce privește egalitatea de șanse și de tratament din partea angajatorului.

Ai grij─â la modific─ârile unilaterale ale contractului de munc─â

O alt─â responsabilitate pe care angajatorii o au fa╚Ť─â de angaja╚Ťi vizeaz─â transparen╚Ťa. Aceast─â datorie trebuie s─â se manifeste ├«nc─â din timpul procesului de angajare, c├ónd compania ├«╚Ťi va comunica a╚Ötept─ârile pe care le are de la tine, ca poten╚Ťial viitor angajat. De asemenea, dup─â angajare va trebui s─â prime╚Öti o instruire cu privire la regulile ╚Öi politicile companiei.

Totodat─â, pentru a evita situa╚Ťiile neprev─âzute ├«n rela╚Ťia cu angajatorul, este important s─â ╚Ötii de la bun ├«nceput c─â modificarea contractului de munc─â se poate realiza doar cu acordul p─âr╚Ťilor. Exist─â doar c├óteva situa╚Ťii ├«n care se poate dispune modificarea unilateral─â a contractului, iar acestea sunt foarte bine delimitate ├«n Codul muncii: delegarea/deta╚Öarea, abaterile disciplinare grave, situa╚Ťiile de for╚Ť─â major─â (de exemplu: pandemie, stare de urgen╚Ť─â) sau pentru protec╚Ťia angajatului. ├Än orice alt context, trebuie s─â ╚Ötii c─â modificarea unilateral─â a contractului de munc─â nu se poate efectua.

O ├«n╚Ťelegere complet─â a tuturor informa╚Ťiilor relevante privind contractul de munc─â duce, de obicei, la o rela╚Ťie de munc─â mai bun─â.

Pune protec╚Ťia ╚Öi s─ân─âtatea ta pe primul loc

Nu ├«n ultimul r├ónd, este important s─â acorzi aten╚Ťie securit─â╚Ťii ╚Öi protec╚Ťiei corespunz─âtoare ├«n timpul desf─â╚Öur─ârii muncii. Pentru a preveni accidentele de munc─â ╚Öi problemele de s─ân─âtate la locul de munc─â, angajatorul trebuie s─â ia anumite m─âsuri printre care:

ÔŚĆ       s─â se asigure c─â la locul de munc─â sunt utilizate instala╚Ťii ╚Öi echipamente sigure;

ÔŚĆ       s─â previn─â orice comportament sau conduit─â necorespunz─âtoare care ar putea pune ├«n pericol siguran╚Ťa, s─ân─âtatea ╚Öi bun─âstarea angaja╚Ťilor;

ÔŚĆ       s─â asigure instruirea ╚Öi formarea angaja╚Ťilor ├«n materie de s─ân─âtate ╚Öi siguran╚Ť─â;

ÔŚĆ       s─â asigure ├«mbr─âc─âminte ╚Öi echipament de protec╚Ťie angaja╚Ťilor atunci c├ónd este cazul.

De asemenea, este important să știi că legea impune fiecărui angajator să efectueze o evaluare a riscurilor la locul de muncă și o serie de măsuri în vederea minimizării acestora.

A╚Öadar, te po╚Ťi asigura c─â mediul de lucru ├«n care activezi este unul propice dezvolt─ârii tale ├«nsu╚Öindu-╚Ťi c├óteva cuno╚Ötin╚Ťe de baz─â despre drepturile pe care le ai ├«n calitate de angajat ╚Öi fiind preg─âtit─â s─â reac╚Ťionezi atunci c├ónd sesizezi o abatere de la normele Codului muncii.

Sursa foto: Shutterstock.comRecente

refuz   nu   shutterstock 2124337634 jpg
Tik Tok jpg
Sfintii Petru si Pavel shutterstock 1852640023 jpg
femeie tanara interviu job ingrijorata dec 3 2010 6 42 pm jpeg
DSC 0243 jpg
Cum po┼úi avea un p─âr bogat ┼či s─ân─âtos, chiar dac─â ├«l coafezi zilnic jpeg
Parinti imaturi  jpg
inghetata foto shutterstock
gandac de bucatarie shutterstock 1102601966 jpg
sport jpg
pasta de dinti   shutterstock 1294381117 jpg
shutterstock 1358046383 jpg
Carne jpg
carton 1 png
Baterie descarcata jpg
Tigare electronica jpg
Narcisism jpg
Rusalii shutterstock 2151194551 jpg
Intalnire jpg
muzica casti shutterstock