Greşeli pe care să NU le faci în CV

1 71034 original jpg jpeg

Înainte de a trimite un Curriculum Vitae angajatorului, verifică să nu faci una din greşelile de mai jos. Iată ce să eviţi.

1.     Greşeli de ortografie şi de exprimare

Într-un CV,chiar şi cea mai mică greşeală de ortografie şi de exprimare sare în ochi,într-un document în care încerci să-ţi convingi angajatorul că eşti un profesionist şi un perfecţionist,atent la detalii. Deci,verifică,verifică,verifică,înainte de a trimite CV-ul mai departe.  Nu te sfii să ceri ajutorul unui prieten!

2.     Anumite informaţii personale

Dacă în oferta de angajare nu se cere în mod special,şi dacă este în dezavantajul tău,nu menţiona în document vârsta,starea civilă,numărul de copii. Dacă,dimpotrivă,aceste informaţii pot să sublinieze capacitatea de a-ţi asuma responsabilităţi sau faptul că eşti o persoană „aşezată”,utilizează-le.

Dimpotrivă,religia,orientarea sexuală sau opiniile tale politice nu trebuie să figureze în CV. Iar angajatorii nu au voie,din punct de vedere legal,să-ţi pună întrebări referitor la aceste subiecte. Dacă totuşi există tentative,răspunde la modul:„Nu cred că asta are vreo legătură cu abilităţile mele profesionale.“ sau dă un răspuns evaziv.

3.     Fotografia

Cu excepţia meseriilor unde se cere o anumită prestanţă în public – actori,specialist în PR,purtător de cuvânt etc. – fotografia pe CV nu e obligatorie. În anumite ţări – SUA,spre exemplu – fotografia pe CV este foarte prost văzută,căci angajatorii se tem să fie acuzaţi de discriminare bazată pe aparenţe!

Dacă vrei să pui totuşi o fotografie,alege una recentă,tip portret (dimensiuni 3 x 4 cm),care te avantajează şi care e făcută de un profesionist.

4.     Umorul şi fantezia

Doar dacă postulezi pentru un post de clovn sau de „creativ” într-o agenţie de publicitate poţi folosi „glumiţe” atunci când îţi redactezi CV-ul. Nu te remarci în felul acesta – aşa cum nu te remarci nici trimiţând un document excesiv de decorat şi de colorat.

5.     Toată experienţa profesională

Nu menţiona în CV decât experienţa profesională care are legătură cu postul vizat. Nu are sens să menţionezi toate trainingurile la care ai participat,joburile interimare sau sezoniere. În schimb,dacă ai făcut munci benevole sau ai desfăsurat stagii care au fost în măsură să-ţi îmbogăţească experienţa profesională,în sensul celor cerute de angajator,nu ezita să menţionezi şi asta în CV.

Pune în valoare posturile în care ai avut muncă de răspundere sau în care ţi s-au cerit competenţe specifice.

6.     Clişeele

Există expresii pe care toată lumea le foloseşte,astfel că sunt practic golite de sens:„capacitate de concentrare”,„abilităţi de lider”,„spirit de echipă”,„grijă pentru calitate” şamd. Ocoleşte-le şi foloseşte cuvinte simple şi la obiect.

7.     Motivul demisiilor precedente

Pe angajator nu-l interesează de ce ai părăsit jobul anterior sau de ce ţi-ai dat demisia – în orice caz,nu când citeşte un CV. Îţi va pune această întrebare,dacă doreşte,la faza de interviu.

Citeşte şi:

3 paşi ca să „gestionezi” un şef rău

Cum faci faţă bârfei la serviciu