Ce este ableismul? Află prin ce metode poţi să-l eviţi!

7 martie 2024   Psihologie

Ableismul, numit şi abilitism, reprezintă discriminarea persoanelor cu dizabilităţi sau un set de credințe şi practici care devalorizează persoanele cu dizabilități fizice, intelectuale sau psihiatrice. Uneori, unii pică în plasa ableismului fără să-ţi dai seama şi ajung să rănească persoanele cu nevoi speciale.

La fel ca și alte forme de prejudecăți, ableismul poate apărea pe fondul fricii, a ignoranţei sau a lipsei de educație. Mulți oameni nu se simt confortabil să vorbească despre dizabilități sau să interacționeze cu persoanele cu dizabilități, în special cu cei cu dizabilități fizice sau mentale. Acest lucru poate face ca viața în lume ca persoană cu dizabilități să fie asemănătoare cu mersul pe un câmp minat, mai provocatoare decât dizabilitatea în sine.

Cuvintele pot răni foarte mult

Chiar dacă unii oameni sunt nepoliticoși cu ceilalți, ableismul poate apărea şi sub forma unor microagresiuni, prin folosirea unor expresii verbale care indică o viziune negativă asupra vârstei, identității de gen, rasei, dizabilității.

Microagresiunea se poate manifesta prin afirmaţii precum: „Pot să mă rog pentru tine?”, „Nici măcar nu te consider o persoană cu dizabilități.”. Unele nu sunt neapărat greșite, dar pot afecta pe cei care au nevoi speciale.

Limbajul abilist este atât de răspândit în cultura noastră din cauza faptului că dizabilitatea a fost văzută din punct de vedere istoric ca un aspect negativ, ceva pe care oamenii îl consideră jalnic sau dezgustător. Această percepţie poate fi formată din copilărie, când li se spune copiilor să nu privească persoane cu dizabilități sau să se îndepărteze de cei în scaune rulante.

Vezi și: De ce unii bărbaţi își vopsesc doar o unghie cu ojă? Motivul este emoționant

Persoanele cu dizabilități trebuie tratate la fel ca ceilalţi oameni

La fel ca evitarea limbajului rasist ori sexist, a rezista ableismului ar putea necesita puțină gândire.

Copilul tău se uită la un alt copil aflat într-un scaun cu rotile? Încurajează-l să-l întrebe dacă vrea să-i fie prieten, să discute despre ceea ce-i pasionează.

Te-ar mai putea interesa: Te-ai pus la curent cu termenii sexuali din 2024? Ce înseamnă „findom” sau „corn”?

De asemenea, i-ai putea citi cărți ale autorilor cu dizabilități sau, dacă aveţi posiblitatea, să-i oferi ocazia de a avea conversaţii cu persoane cu dizabilităţi. Astfel, nu i se va mai părea incomod. Cu toții ne putem trata unii pe alții cu puțin mai multă bunătate, empatie, blândeţe.

FOTO: Shutterstock

Mai multe