Mama Cax: cine a fost și de ce Google i-a dedicat un doodle

Recent, cel mai popular motor de căutare din lume a adus un omagiu uneia dintre femeile care s-a impus în lumea modei, ca activistă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi a femeilor de culoare.

image

De câteva ori pe lună, se aduc diferite tipuri de omagii prin intermediul faimosului său doodle. Acesta a devenit un instrument care permite utilizatorilor să afle despre momentele importante din istorie, să celebreze evenimente importante și să comemoreze personalități care și-au lăsat amprenta asupra umanității. De curând, protagonista a fost Mama Cax, un model și activist american care a crescut în Haiti și care a susţinut cauza femeilor de culoare și a celor cu dizabilități.

Cine a fost Mama Cax?

Cacsmy Brutus, cunoscută mai bine sub numele de Mama Cax, s-a născut în Brooklyn, New York, pe 20 noiembrie 1989, dar a crescut în Haiti, în orașul Port-au-Prince. Pe când era o adolescentă de doar 14 ani, a primit un diagnostic devastator care i-a schimbat viața: cancer osos și pulmonar. Doi ani mai târziu, a suferit o operație de înlocuire a șoldului, care nu s-a terminat așa cum se aștepta, ceea ce a dus la amputarea piciorului drept.

Tânăra şi-a acceptat atunci durerea şi noul corp. Și-a îmbrăcat proteza în huse colorate și a făcut-o să facă parte atât din ținutele ei, cât și din cele noi. Pasiunea ei pentru modă se reflecta în viața de zi cu zi prin ținutele sale unice.

De-a lungul timpului, și-a sporit expunerea pe rețelele de socializare, din dorinţa de a impulsiona includerea femeilor de culoare și a femeilor cu dizabilități. A susţinut un discurs de acceptare, iubire de sine și îngrijire a corpului. Toate acestea s-au reflectat în designul dezvăluit recent de motorul de căutare Google.

image

Ilustraţia vorbeşte despre lupta ei de a se autodepăşi

Realizată de artistul Lyne Lucien, ilustraţia o înfățișează pe Mama Cax în anii petrecuți în Haiti. Cu o siluetă a New York-ului pe fundal, ea defilează zâmbind în timp ce-și spune povestea despre autodepășire și despre cum a deschis lumea modei pentru femeile de culoare sau cu dizabilităţi. Predomină verdele, auriul, albastrul și movul, iar modelul apare într-o rochie care se contopește cu valurile mării. Piciorul îi este decorat cu o notă personală și caracteristică.

Nu întâmplător a fost aleasă ziua de 8 februarie pentru a o omagia. Într-o zi de 8 februarie, în urmă cu patru ani, Mama Cax și-a făcut debutul la New York Fashion Week. Cu câțiva ani înainte, făcuse primii pași ca model, apoi, în anul 2018, apăruse pe coperta publicaţiei „Teen Vogue‟.

A rupt aceste bariere și a impulsionat alte femei să facă același lucru

Fotomodelul american a schimbat standardele de frumusețe și modul în care ar trebui să arate persoanele cu dizabilități. A rupt aceste bariere și și-a găsit locul, dar a oferit și altor femei posibilitatea de a face același lucru. După ce s-a confruntat ani de zile cu cancerul, corpul ei a cedat pe 16 decembrie 2019. Avea numai 30 de ani.

Pe contul ei de Instagram, unde obișnuia să-și împărtășească look-urile și ședințele foto care îi reflectau dragostea pentru modă, Mama Cax a lăsat un ultim mesaj cu doar trei zile înainte să se stingă:

„2019 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru mine , nu pot să neg asta! Dar 2019 a încercat să mă scoată și pe mine din joc. (…) În timp ce mă aflam în Londra, am început să mă confrunt cu dureri abdominale severe și am fost dusă la camera de urgență. M-au trimis înapoi la hotel cu niște medicamente pentru durere.

Citește și: Străbunică de 99 de ani, modelul preferat al unui brand de cosmetice. „Mi-a plăcut să arăt bine!”

A doua zi dimineață, s-a înrăutățit și, cu ultimele puteri, am cerut hotelului să cheme o ambulanță. Au descoperit că aveam mai multe cheaguri de sânge la picior, coapsă, abdomen și lângă un filtru IVC din apropierea plămânilor (un dispozitiv medical care împiedică pătrunderea cheagurilor în plămâni.) Până la această vizită la urgență nu știam că am un astfel de filtru. Am presupus că a fost plasat acolo în timpul chimioterapiei mele de acum 14 ani. Cu toate acestea, acest filtru mi-a salvat viața.

Te-ar mai putea interesa: Grace Kelly, prima prinţesă modernă

Sunt multe întrebări fără răspuns, pe care va trebui să le lămuresc după ce mă întorc în Statele Unite, dar am ieșit din spital, am mai puține dureri, mă odihnesc și iau anticoagulante. Din nefericire, zborul cu avionul mă expune riscului de embolie pulmonară, așa că sunt blocată peste ocean până după Crăciun. (…) Vă iubesc pe toți‟.

Pe 20 decembrie 2019, a venit şi anunţul care i-a informat urmăritorii despre trecerea ei din această lume.

FOTO: Instagram/mamacax



Recente

lenjeria din dantelă jpg
Studiu jpg
Gisele Bündchen și copiii ei  jpg
femeie în roșu  foto   Shutterstock jpg
Emma Stone jpg
Cher jpg
Ryan Gosling  Sursa foto shutterstock 1194165124 jpg
Ce trebuie sa stii despre univers  Sursa foto shutterstock 1723447648 jpg
Parada pălăriilor trăsnite din Marea Britanie jpg
vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg