Rosa Parks şi gestul care a atras atenţia asupra discriminării rasiale în SUA
Una dintre cele mai importante activiste ale tuturor timpurilor este Rosa Parks, o femeie de culoare din Alabama. Militantă pentru respectarea drepturilor omului, ea a contribuit major la schimbarea mentalităţilor faţă de discriminarea afro-americanilor.
Rosa Louise McCauley Parks, pe numele său întreg, s-a născut pe 4 februarie 1913, în Tuskegee, Alabama, în familia unui tâmplar şi a unei profesoare. Încă din copilărie a fost nevoită să îndure nedreptăţile faţă de populaţia de culoare. În anul 1932 s-a căsătorit cu Raymond Parks, împreună cu care a lucrat pentru biroul local al Asociaţiei Naţionale pentru Progresul Persoanelor de Culoare.
Gestul care a schimbat lumea
Pe 1 decembrie 1955, Rosa Parks se întorcea de la muncă; era croitoreasă, iar orele de lucru o epuizaseră. Trăia în Montgomery, unde, în acele vremuri, segregaţia rasială era la cote maxime, la fel ca în multe alte locuri din SUA. Şoferul autobuzului i-a cerut, conform regulamentelor de atunci, să se ridice pentru a ceda locul unui bărbat alb. În 1900, în Montgomery fusese emisă o decizie prin care călătorii din mijloacele de transport în comun erau aşezaţi în funcţie de rasă, şoferii având dreptul să îi ridice pe călătorii afro-americani pentru a oferi locul celor albi. Rosa Parks a refuzat însă să se ridice. „Muncisem toată ziua. Eram foarte obosită după acea zi de muncă. Şoferul mi-a cerut să mă ridic, dar eu am refuzat să mă supun. Atunci, şoferul a chemat un poliţist. Am fost arestată şi dusă la închisoare”, a declarat ea. Femeia a fost obligată să plătească o amendă de 10 dolari şi 4 dolari pentru costurile de judecată. La scurt timp, în localitate a început boicotul pentru drepturile civile. În acest context, a apărut organizaţia Montgomery Improvement Association (MIA), din care a făcut parte şi Martin Luther King Jr. Numeroase manifeste au fost răspândite în Montgomery, prin care persoanelor de culoare li s-a cerut să nu meargă cu autobuzul, ca semn de protest faţă de arestarea Rosei Parks. Gestul Rosei Parks a devenit punctul de plecare a uneia dintre cele mai reuşite mişcări împotriva segregării rasiale din SUA.