Inteligenţa artificială creşte cazurile de anxietate. Psihoterapeuţii au soluţii!

22 iunie 2023   Psihologie

Din cauza sistemelor de inteligență artificială care evoluează rapid, mulţi au devenit îngrijorați cu privire la dezvoltarea tehnologiei și la modul în care aceasta le poate afecta propriile locuri de muncă. Anxietatea poate fi combătută sau cel puţin aşa susţin psihoterapeuţii.

Potrivit unui sondaj Forbes, 77% dintre oameni sunt îngrijorați de faptul că AI va cauza pierderea locurilor de muncă în anii următori, deoarece companiile caută să crească productivitatea generală.

AI este capabil să imite funcția umană, inclusiv sarcini care implică perceperea, raționamentul, învățarea, rezolvarea problemelor și multe altele, fără utilizarea minții umane. Cele mai frecvente probleme legale și etice ale inteligenţei artificiale cuprind confidențialitatea, părtinirea, discriminarea și automatizarea locurilor de muncă.

Potrivit Huffpost, se prevede că AI va înlocui peste 300 de milioane de locuri de muncă. Toate acestea înseamnă că poate avea un impact psihologic foarte mare, dacă tehnologia vine ca o amenințare, a declarat Mindy Shoss, profesor la Departamentul de Psihologie de la Universitatea din Florida Centrală. Aşadar, nesiguranța locului de muncă poate fi o experiență extrem de stresantă. Iată ce spun psihologii despre modalitățile prin care ai putea să atenuezi o parte din anxietate!

Rămâi la curent cu evoluția tehnologiei

Ar putea fi greu să ții pasul cu progresele rapide ale inteligenţei artificiale, mai ales cu schimbările deja implementate. Cu toate acestea, utilizarea acesteia pentru a îmbunătăți performanța ar putea fi utilă. Cu cât devii mai informat despre AI, cu atât vei fi mai pregătit să-ţi planifici viitorul profesional şi vei vedea care sunt oportunităţile de evoluţie. Conform Forumului Economic Mondial, implementarea inteligenţei artificiale va crea 97 de milioane de noi locuri de muncă.

Vezi şi: Stephen Hawking, despre inteligența artificială: „Poate fi cel mai rău lucru pentru omenire!”

Axează-te pe ce poţi controla

În general, este important să ai grijă de tine într-o perioadă de incertitudine. Concentrează-te asupra lucrurilor pe care le poţi schimba acum, cum ar fi munca pe care o desfășori, acordând prioritate sănătății mintale prin obiceiuri pozitive, un stil de viaţă sănătos. Exerciții precum reflectarea asupra lucrurilor importante din viață, ca familia, creativitatea, umorul te vor ajuta să-ţi depăşeşti îngrijorările.

Nu uita de limitele inteligenţei artificiale!

În ciuda progreselor tehnologiei AI, există încă îndoieli că mașinile și sistemele pot avea creativitatea umană. De fapt, pot face ceea ce îi învaţă oamenii să facă. Nu au abilităţi de abstractizare sau creaţie, chiar dacă sunt precise şi foarte rapide. Nu are puterea de a transmite emoții, de a folosi empatia, de a crea conținut original şi se bazează pe creativitatea umană.

Te-ar mai putea interesa: „Oamenii devin nemuritori în opt ani!” Cel care a spus asta a mai prezis viitorul

Te poate stimula să înveţi ceva nou

Un anumit nivel de stres poate fi de ajutor, pentru că îţi dă energia și motivația de care ai nevoie pentru a face schimbări. De exemplu, poate motiva pe cineva să învețe o nouă abilitate, fie pentru locul de muncă actual, fie în afara acestuia.

Desigur, acest lucru ar putea fi mai ușor de spus decât de făcut. Experţii de la Universitatea din Florida consideră că ar trebui dezvoltate politici publice și instituționale pentru a se asigura că lucrătorii pot avea acces atât la îngrijiri de sănătate mintală pentru a-și gestiona simptomele de anxietate, cât și la programe care să le permită să acceseze formarea de care au nevoie pentru a continua să facă performanţă.

FOTO: Shutterstock

Mai multe