Inteligenţa articifială va detecta semnele de Alzheimer cu ajutorul unui smartphone

Cercetătorii canadieni se străduiesc să facă posibilă diagnosticarea precoce a bolii Alzheimer cu un model de învățare automată care ar putea fi transformat într-o zi într-un instrument simplu de screening pe care îl poate folosi oricine cu ajutorul unui smartphone.

image

Modelul dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Alberta, Canada, are potențialul de a fi uşor accesibil prin intermediul unui smartphone şi poate face distincția între pacienții cu Alzheimer și persoanele sănătoase, cu o acuratețe de 70-75%. Chiar dacă oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe vorbitorii de limbă engleză și greacă, tehnologia are potențialul de a fi utilizată şi în alte limbi.

Concentrându-se pe modelele de vorbire mai degrabă decât pe conținut, instrumentul ar putea oferi indicatori timpurii, ceea ce va ajuta la iniţierea tratamentului mai devreme şi, implicit, la încetinirea evoluţiei afecţiunii. Cu toate că nu este un înlocuitor al medicilor specialişti, ar putea susţine diagnosticarea în stadiile incipiente.

Noua metodă de diagnosticare precoce ar fi mai puţin costisitoare

Modelul creat a reuşit să distingă pacienții cu Alzheimer de persoanele sănătoase cu o acuratețe cuprinsă între 70 şi 75%. Alzheimer poate fi dificil de detectat în stadiile incipiente, deoarece simptomele sunt subtile și pot fi confundate cu tulburările de memorie, tipice vârstei înaintate. Cu cât potenţialele probleme sunt detectate mai devreme, cu atât se pot lua măsuri mai repede.

Te-ar mai putea interesa: „Oamenii devin nemuritori în opt ani!” Cel care a spus asta a mai prezis viitorul

„Până acum era nevoie de analize de laborator și investigaţii imagistice pentru a detecta modificările creierului, ceea ce necesita timp, era costisitor și nimeni nu este testat atât de devreme”, a declarat pentru Neurosciencenews Eleni Stroulia, implicată în crearea modelului de învățare automată.

Caracteristicile persoanelor cu Alzheimer, detactabile cu un smatphone

Grupul de cercetare canadian a analizat limbajul folosit de pacienții cu Alzheimer. Au examinat caracteristicile acustice și de vorbire, mai degrabă decât cuvinte specifice. Cercetătorii au început cu caracteristici de vorbire despre care medicii au observat că sunt comune la pacienții cu Alzheimer.

Vezi și: O lucrare de artă creată de un program de inteligenţă artificială a fost vândută cu peste 400.000 de dolari

Acești pacienți aveau tendința de a vorbi mai încet, cu mai multe pauze sau întreruperi în vorbire. De obicei, foloseau cuvinte mai scurte și adesea ininteligibile. Cercetătorii au găsit modalități de a traduce aceste caracteristici în caracteristici de vorbire pe care modelul le-ar putea analiza.

FOTO: PixabayRecente

nuditate foto  Shutterstock jpg
Melania Trump foto  Shutterstock jpg
Beyonce jpg
Ben Affleck meme jpg
Top 5 zodii cu simt patriotic Sursa foto shutterstock 688737424 jpg
shutterstock 1561509445 jpg
Michelle Obama sursa foto  Shutterstock jpg
Cline Dion foto  Shutterstock jpg
Linda Evangelista foto  Shutterstock jpg
Ozzy Osbourne jpg
Tom Cruise și Katie Holmes cu fiica lor, Suri foto  Shutterstock jpg
Travolta jpeg
Nativii cel mai usor de cucerit Sursa foto shutterstock 387016507 jpg
Judi Dench foto  Shutterstock jpg
obiceiuri jpg
Jennifer Lopez și Armie Hammer foto  Shutterstock jpg
Napoleon Bonaparte foto  Shutterstock jpg
cuplu pe covorul roșu sursa  Shutterstock jpg
Doris Kriks și Carl Kruse jpeg
Mary Kate, Ashley Olsen jpg