Superputerea gândacului de bucătărie și alte creaturi care-și regenerează părți ale corpului

25 iunie 2022   Dezvoltare personală

Natura este, cu adevărat, uimitoare! La fel și unele animale, care au fost înzestrate cu abilitatea de a-și regenera anumite părți ale corpului. Tu știi care sunt acestea?

Celulele organismului uman se pot regenera, însă părțile corpului nu se pot reface complet, așa cum se întâmplă în cazul acestor animale, cu capacități de regenerare impresionante! 

Axolotl

Ambystoma mexicanum sau Axolotl (FOTO) este una dintre cele mai studiate specii de salamandre, datorită capacităților sale regenerative. Un Axolotl poate să îți refacă organele la nivel celular, indiferent de câte ori sunt tăiate. Coloana vertebrală, organele interne și membrele pot fi refăcute, fără să apară vreo cicatrice pe corpul său. 

Gândacul de bucătărie

Libarca neagră sau gândacul de bucătărie este o insectă invadatoare pe care dorim să o ținem cât mai departe de locuința noastră. Interesant este că acest gândac are capacitatea de a-și reface membranele. De fapt, știai că poate să supraviețuiască chiar și zile întregi fără cap?  

Citește și: Cum comunică animalele între ele. Inclusiv creveții au un limbaj unic

Meduza

Meduzele au proprități regenerative uimitoare. Mai ales cele care fac parte din familia „Turritopsis dohrnii‟, cunoscute și sub numele de „Meduze nemuritoare‟. Când sunt rănite sau când le este foame, aceste meduze se pot întoarce la o stare mai bună, mai sănătoasă și tânără. 

Cameleonul

Nu doar că își poate schimba culorile, însă cameleonul este capabil să își regenereze membrele și coada. Totul datorită celulelor stem pluripotente! 

Vezi și: Studiu: pisicile sunt înzestrate cu abilități impresionante! Ce s-a aflat

Tetra mexican

Specia tetra mexican sau peștele caracin orb a atras atenția cercetătorilor prin faptul că își poate regenera țesutul muscular cardiac, în special tetra care locuiește în râuri. De reținut că tetrele care trăiesc în peșteri nu pot face acest lucru! 

Aligatorul

Această reptilă mare are capacitatea de a-și reface cartilajul, țesutul conjunctiv și pielea. Interesant este că oamenii de știință au descoperit că aligatorii își pot regenera coada cu până la 23 de cm. 

Caracatița 

Caracatițele sunt unele dintre cele mai interesante creaturi marine prin prisma faptului că pot să își refacă tentaculele, în aproximativ 100 de zile. 

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe