Cât de des ar trebui să ne iubim pentru a fi sănătoşi
Viața sexuală ar trebui să păstreze, din punctul de vedere al frecvenţei, limitele libidoului natural al tău și al partenerului. S-a dovedit științific că intimitatea stimulează atât sănătatea fizică, cât și pe cea mentală, dar probabil te-ai întrebat cât de des ar fi bine să se petreceacă.
Este suficient să vă iubiţi o dată pe lună, o dată pe săptămână sau mai des? Pentru a răspunde la această întrebare, este important să reții că orice studiu realizat pe această temă poate să ofere doar o orientare aproximativă a ceea ce este considerat a fi sănătos. Sunt o mulţime de factori care pot influenţa răspunsul. Ceea ce este benefic pentru tine și partenerul tău ar putea să nu fie pentru altcineva.
Cercetările „Hms & Hers Let’s Talk About Sex” citate de Marieclaire.co.uk, au arătat că 45% din britanicii care au participat la studiu au spus că au relaţii intime mai puțin de o dată pe săptămână, iar 81% săptămânal sau mai des. S-a descoperit că sexul regulat reduce stresul și anxietatea și scade tensiunea arterială. Alte cercetări au arătat că greșim atunci când ne gândim exagerat la frecvența sexuală, pentru că poate pune în pericol relația, întucât fiecare cuplu are propria dinamică şi fiecare relaţie este deosebită la fel ca oamenii.
În ce mod te ajută relaţiile intime?
Un studiu publicat de British Medical Journal a constatat că aceia care și-au evaluat sănătatea ca fiind bună sau foarte bună aveau şi o viață sexuală activă. Alte cercetări au arătat că relaţiile intime îi protejează de anxietate şi depresie. Frecvenţa, însă, depinde de fiecare persoană în parte. Sunt multe cupluri care se iubesc o dată sau de două ori pe lună și sunt foarte mulțumiți, dar şi cupluri pentru care faptul că nu se pot întâlni în intimitate de două sau patru ori pe săptămână reprezintă un factor de stres în relație.
Te-ar mai putea interesa: 7 ceaiuri care cresc apetitul sexual
Frecvenţa depinde de o sumedenie de factori
Libidoul fluctuează la fiecare pesoană în parte și este influenţat de mulți factori, ca stresul, dieta și ciclul menstrual. Din această cauză, frecvenţa întâlnirilor intime poate fluctua şi ea. Şi vârsta este un factor important în frecvența sexuală. Un studiu realizat în anul 2017 a arătat că aceasta este mai mare în jurul vârstei de 20 de ani, în medie de 80 de ori pe an, ajungând ca, în preajma vârstei de 45 de ani, să se atingă o medie de 60 de ori pe an, ceea ce înseamnă puțin peste o dată pe săptămână, urmând ca, până la 65 de ani, frecvenţa să ajungă la aproximativ 20 de ori pe an, mai puțin de o dată la două săptămâni.
Vezi şi: Ce să faci când partenerul îşi pierde interesul pentru sex. Sfaturile sexologilor
Cercetările sugerează că sexul o dată pe săptămână este suficient. Un studiu realizat la Universitatea York la care au participat circa 30.000 de persoane a subliniat faptul că mai mult nu este întotdeauna benefic pentru corp, iar cei mai mulţi participanţi au observat efectele benefice ale intimităţii la o frecvenţă de o dată pe săptămână. Totuşi, aceasta nu înseamnă că trebuie să fie o regulă. Intimitatea menţine relația sănătoasă şi este benefică pentru sănătatea partenerilor, însă trebuie luate în calcul şi nevoile fiecăruia în parte, care pot să difere şi să nu se încadreze neapărat într-un tipar.
FOTO: Shutterstock