Ce să faci când partenerul îşi pierde interesul pentru sex. Sfaturile sexologilor

Pe lista lucrurilor pentru care anumite cupluri au timpul necesar și dispoziţia să le facă, relaţiile intime se află în partea de jos. Se întâmplă mai ales în cele de lungă durată sau în care au apărut unul ori mai mulţi copii. Totuşi, ce opţiuni există pentru ca partenerul tău să-şi recăpete interesul pentru sex, atunci când tu ai un libido normal?

image

Provocarea perioadei de după naşterea unui copil este unul dintre multele motive pentru care cineva își poate pierde interesul pentru sex, după cum explică Naomi Hutchings, sexolog clinician australian, pentru Abc: „Stresul, boala, anxietatea, depresia, durerea, problemele de performanță precum disfuncția erectilă și deconectarea de partenerii noștri sunt motive comune pentru reducerea dorinței sexuale. Deși este în regulă să vrei ca sexul să facă parte din relația ta, asta nu se traduce prin dreptul de a-i determina pe alții s-o facă‟. Constrângerea sexuală implică un comportament care este de obicei abuziv.

Înţelege şi cunoaşte corpul partenerului

Sexologul Tanya Koens, din Sydney, atrage atenţia că „ignoranța anatomică‟ joacă un rol important în pierderea atracţiei şi pasiunii într-un cuplu, deoarece neînțelegerea corpului partenerului și a modului în care funcționează excitarea poate provoca durere în timpul actului sexual. Iată de ce poate fi util să ne dăm seama că nu doar libidoul nostru ne motivează, ci și interesul pentru partener!

Te-ar mai putea interesa: Motorul cuplului sănătos – Află de la sexologul Daniela Benţa ce trebuie să ştii despre un act sexual reuşit

Este important să vorbești despre ce-ţi doreşti

Este normal ca fiecare dintre noi să aibă un interes fluctuant pentru sex de-a lungul vieții. Așa că este în regulă ca partenerul să-i lipsească dorinţa câteodată, dar poate că vrei să şi-o recapete. Comunicarea va fi cheia în găsirea unei soluții care să funcționeze pentru amândoi. „Curiozitatea și generozitatea pot rezolva o mulțime de lucruri‟, spune sexologul Tanya Koens. Poate că este foarte obosit. Totuşi, aţi putea doar să petreceţi timpul împreună şi să vă bucuraţi unul de compania celuilalt. Vă va reconecta mai uşor.

Puteţi fi intimi şi în alte moduri

Pentru mulți oameni, găsirea altor moduri non-sexuale de a fi intimi poate ajuta, aşa cum explică sexologul Naomi Hutchings: „Dacă unele cupluri nu pot ajunge la un compromis potrivit unul cu celălalt în ceea ce privește jocul sexual, există și alte opțiuni pe care le-ar putea lua în considerare. Aceasta poate include orice, de la mai multe îmbrățișări pe canapea până la plimbări împreună‟.

Vezi și: 7 ceaiuri care cresc apetitul sexual

Discută şi cu un psihoterapeut

O lipsă continuă a intimității sexuale poate fi un factor de ruptură în unele cupluri, de aceea ar fi util să vorbești cu un psihoterapeut înainte de a lua decizii pripite. Intimitatea fizică este ceva la care merită să lucrezi, dar nu din obligație. De asemenea, este indicat să întrebi un specialist care ar putea fi cauzele lipsei de interes pentru relaţiile intime. Uneori, reducerea libidoului poate ascunde dezechilibre hormonale, dar şi afecţiuni serioase, ca diabetul, bolile cardiace, neurologice sau pulmonare.

FOTO: Shutterstock