Bona filipineză Magilyn: „Viaţa copiilor este mai bună aici‟
Când creșterea copilului devine o provocare, ajutorul unei bone de încredere este absolut necesar. În România, „mamele‟ filipineze sunt tot mai apreciate, deoarece sunt răbdătoare și grijulii cu cei mici, așa cum este și Magilyn Albitos Mamanta.
Magilyn vine din provincia Pangasinan, Filipine, și are un fiu în vârstă de patru ani. Decizia de a lucra în România nu a fost deloc ușoară, însă a motivat-o dorința de a-i oferi tot ce e mai bun băiatului său: „Este dureros pentru mine să fiu departe de el, însă știu că tot ce fac este pentru binele lui, pentru a putea avea parte de un viitor mai bun. Facem zilnic apeluri video. Îl întreb cum a fost la grădiniță, iar el îmi arată desenele lui colorate. Motivația mea supremă este el, iar tot ce fac este pentru el, pentru a avea suficienți bani, pentru o viață bună împreună‟, ne-a spus ea, încrezătoare în viitor.
Ce atribuții are ca bonă
Magilyn a fost bona unor fetițe gemene, de care s-a atașat mult. Când s-a angajat în casa familiei, cerința principală pe care părinții gemenelor au avut-o, a fost ca ea să aibă răbdare, lucru care s-a și întâmplat. I-a plăcut mult să se implice în creșterea fetițelor, mai ales să le gătească și să le pregătească pentru școală. Le ajuta să își facă ghiozdanul, le asigura gustările și apa, iar în timpul liber, când vremea era frumoasă, mergeau împreună în parc, luau picnicul în curte, la umbra copacului și se jucau „de-a v-ați ascunselea‟.
Alături de familie, Magilyn mergea chiar și în vacanțe, la munte sau la mare. „A fost foarte frumos. Pentru a fi o bonă bună, ai nevoie de încredere în forțele proprii, de cunoștințe solide în domeniu, flexibilitate și motivație‟, recunoaște femeia.
Vorbitul în limba română, o provocare
Lucrurile nu au fost întotdeauna perfecte, mai ales la început, când atât ea, cât și cele mici au trecut printr-un proces de adaptare. Prima provocare pe care a întâmpinat-o, în calitate de bonă, a fost vorbitul în limba română: „Trebuie să înveți pe rând câteva cuvinte în limba română, pentru a te înțelege cu copiii, care atunci când sunt foarte mici nu știu încă limba engleză. În timp, le-am învățat limba engleză, însă mai întâi a fost nevoie să învăț eu această limbă‟, ne-a mărturisit ea.
Vezi şi: Cum să găseşti o bonă de încredere pentru copilul tău
Magilyn a avut momente când s-a simțit respinsă de către copii, însă cu ajutorul părinților, lucrurile s-au rezolvat: „În mod normal, cea mai importantă cerință este cea de a iubi copilul. Bonele trebuie să fie răbdătoare și să aibă grijă de copii, în special când sunt bolnavi și trebuie să își îndeplinească bine și treburile casnice‟.
Relația cu părinții celor mici a contat mult pentru ea, în special dialogul deschis, care a ajutat-o să depășească momentele dificile: „Părinții mă observau în timp ce aveam grijă de copii și dacă erau momente în care greșeam, îmi comunicau părerea lor, ceea ce era foarte important pentru mine, pentru că voiam să învăț mereu‟, ne-a spus ea.
Finalul colaborării a fost un moment dificil pentru Magilyn, deoarece se atașase mult de gemene: „M-am atașat foarte mult de fetițele pe care le îngrijeam, (…) Amintirile cele mai frumoase sunt de atunci când mergeam împreună în parc şi mă întrebau care este culoarea mea preferată, despre familia mea, pentru mine aceste clipe au fost unele care ne-au apropiat şi consolidat relaţia. Amintirile sunt totul şi sunt fericită să am atâtea clipe frumoase petrecute cu familia în vacanţele de la munte sau de la mare‟, a spus ea.
Diferențe de mentalitate
În comparație cu Filipine, Magilyn apreciază mult valoarea familiei din România, precum și educația pe care copiii o primesc aici: „Sunt multe diferențe. Aici, în România, oamenii sunt implicați în educația copiilor și familiile sunt foarte unite, ocupă un loc principal în viața lor. Vreau să iau asta cu mine în Filipine.
Te-ar mai putea interesa: Copiii lui Kim Kardashian au o jumătate de duzină de bone. Cu cât sunt plătite?
Viața copiilor este mai bună aici, în România. Au parte de educația bună la școală și de mâncare bună. În Filipine nu se întâmplă asta‟, ne-a povestit Magilyn, care face parte din echipa „Bona de Nota 10‟, cu bone din Filipine, Indonezia, Sri Lanka și Nepal.
FOTO: Bona de nota 10