Cum faci ca să găseşti bona ideală
Găsirea dădacei ideale este adesea un demers adesea plin de obstacole. Iată de ce să ţii cont, pentru ca eforturile tale să fie încununate de succes!
Unde cauţiPărinţii caută bone fie pentru a avea cu cine să lase micuţul timp de 8 ore pe zi,cât sunt ei la serviciu,fie pentru a duce şi aduce copilul de la creşă sau de la grădiniţă-fie pentru serile când ies în oraş şi nu au cu cine lăsa prichindelul.Poţi căuta bona întrebând rudele,cunoştinţele,sau apelând la agenţii specializate.Cum faci selecţia1. Vorbiţi la telefon:O primă triere o vei face chiar la telefon,dacă în prealabil ţi-ai stabilit câteva criterii de la care nu vrei să te abaţi. Astfel de criterii pot fi vârsta persoanei,experienţa,recomandări de la familiile unde a mai lucrat.
În cazul în care doamna respectivă se află în baza de date a unei agenţii,lucrurile sunt mai simple,pentru a trecut deja printr-o selecţie. Totuşi,nu lua o decizie înainte de a vă cunoaşte personal.
Întâlnirea va avea loc la tine acasă,pentru a-i face cunoştinţă şi cu copilaşul. În multe situaţii,reacţia micuţului la primul contact cu bona şi reacţia bonei faţă de copil sunt decisive. Pentru a avea o „a doua opinie”,cheamă alături şi o prietenă cu experienţă.
A mai avut grijă de alţi copii? Ştie să pregătească mâncare adecvată vârstei copilului? E capabilă să se joace cu el şi să-l ţină ocupat cât eşti tu plecată? Urmăreşte dacă vorbeşte corect gramatical,dacă face dezacorduri.
Felul în care îţi răspunde te ajută să-ţi formezi o idee despre modul ei de a se comporta şi de a se exprima. Trebuie să o simţi sigură pe ea,capabilă să facă faţă unor situaţii neprevăzute. Poţi să-i pui chiar şi câteva întrebări de genul:„Ce ai face dacă băieţelul meu (fetiţa mea) se loveşte rău la genunchi?”.
Las-o pe ea să-i dea să mănânce şi observă dacă are răbdare şi tact să ajungă la ultima linguriţă. Urmăreşte felul în care îi vorbeşte,cum îl ţine în braţe,cum gestionează momentele de agitaţie pe care orice copil mic le are.
Citeşte şi: