Ce trebuie să ştii despre Univers. Ce se va întâmpla când Soarele se va stinge?

5 mai 2024   Curiozități

Universul este uluitor. Biologul britanic Haldane spunea că „nu este mai ciudat decât ne imaginăm, ci mai ciudat decât ne putem imagina‟. Îţi prezentăm câteva descoperiri spațiale din ultima vreme.

Toate particulele care ne formează și tot ceea ce putem vedea alcătuiesc doar 4% din materia Universului. Abia în anul 1988, s-a descoperit componenta majoră de masă a Universului, denumită energie întunecată – deși nimeni nu are nici cea mai mică idee despre ce este exact.

Big Bang a dus la naşterea lui

Acesta poate fi unul dintre cele mai uimitoare fapte despre Univers: acesta nu a existat dintotdeauna, ci s-a născut în urmă cu 13,82 miliarde de ani. Atunci, toată materia, energia, spațiul și timpul au apărut în urma unei mare explozii numite Big Bang, care a creat condiţiile de dezvoltare a Universului. Aşa au apărut galaxiile, mari insule de stele, printre care se numără şi a noastră, Calea Lactee. Este doar una dintre cele 2000 de miliarde de galaxii estimate.

Este apăsător de tăcut

Undele sonore au nevoie de un mediu prin care să circule. Deoarece nu există atmosferă în vidul spațiului, spaţiul dintre stele va fi întotdeauna copleşitor de tăcut. Lumi ca acelea de pe Terra, cu atmosferă și presiune a aerului, permit sunetelor să circule, de aceea există mult zgomot pe Pământ și probabil și pe alte planete.

Vezi și: Există sau nu universuri paralele?

99% din masa sistemului nostru solar este Soarele

Soarele este atât de dens, încât reprezintă 99% din masa întregului nostru sistem solar. Acesta este ceea ce-i permite să domine toate planetele din punct de vedere gravitațional. Când Soarele se va stinge, va deveni o gigantă roșie și va ajunge să piardă o treime din masă. Se preconizează că aceasta se va petrece peste cinci miliarde de ani.

Ştiai că... universul are aceeași temperatură peste tot? Căldura creată în timpul Big Bang s-a păstrat în Univers. Nu avea unde să se piardă, așa că este încă în jurul nostru și astăzi. Este aceeaşi peste tot: - 270°C, cea mai scăzută temperatură posibilă.

Cunoaştem doar 4% din Univers

Oamenii de știință nu pot explica în ce constă o parte de 96% din Univers, cel puțin nu încă. Misiunea spațială Euclid a Agenției Spațiale Europene, în colaborare cu NASA, își propune să facă lumină asupra unor fenomene misterioase precum materia întunecată și energia întunecată. Este uimitor că am explorat doar 4% din spaţiu și cât de mult mai avem de înțeles!

Te-ar mai putea interesa: Expresia „Houston, avem o problemă”, greşeală de interpretare. Astronauţii au avut sau nu au avut o problemă în spaţiu?

Se extinde permanent

După Big Bang, galaxiile constitutive ale Universului au continuat permanent să se deplasează spre exterior ca nişte bucăți de schije cosmice. Singura forță care le încetineşte este gravitația care acționează ca o rețea elastică între galaxii.

În anul 1998, contrar tuturor așteptărilor, astronomii au descoperit că expansiunea Universului se accelerează. Pentru a explica acest lucru, au postulat existența unei energii întunecate care umple spațiul și are o gravitație respingătoare. Gravitația respingătoare a acestei energii întunecate este cea care accelerează expansiunea cosmică. Energia întunecată reprezintă aproape două treimi din masa-energie a Universului.

FOTO: Shutterstock

Mai multe