Singurul om înmormântat pe Lună. Cum şi-a găsit sfârşitul?

Luna este un loc pustiu, fără semne de viață, dar acolo se află înmormântată o fiinţă umană. Se numea Eugene Shoemaker şi a fost un pionier al astronomiei și un fondator al astrogeologiei.

image

Eugene Shoemaker a fost un geolog american care și-a dedicat viața studierii impactului asteroizilor și cometelor asupra Terrei și a altor planete. Potrivit Times of India, a contribuit la crearea astrogeologiei, o ştiinţă care combină geologia, astronomia și fizica pentru a explora originea și evoluția sistemului solar. Tot el i-a antrenat pe mulți dintre astronauții Apollo care au mers pe Lună, învățându-i cum să identifice și să analizeze rocile și craterele lunare.

A descoperit comete şi minerale noi

Lui Shoemaker i se datorează multe descoperiri inovatoare, cum a fost primul care a demonstrat că un crater din Arizona, denumit Barringer, a fost cauzat de un impact de meteorit, nu de o erupție vulcanică. El a descoperi câteva tipuri noi de minerale, cum ar fi coesitul și stishovita, formate de undele de șoc de la impact meteoritului. Împreună cu soția sa, Carolyn, om de ştiinţă la rândul ei, Shoemaker a descoperit cometa Shoemaker-Levy 9, care s-a ciocnit cu Jupiter în anul 1994. Shoemaker a murit într-un accident de mașină pe 18 iulie 1997, în timp ce explora un crater de meteori din Australia. Avea 69 de ani. Carolyn a supraviețuit accidentului. Moartea lui a fost o pierdere pentru comunitatea științifică și pentru cei care i-au admirat pasiunea și curiozitatea pentru misterele cosmosului.

Cum a ajuns pe Lună?

După moartea sa, familia și prietenii lui Shoemaker au vrut să-i ofere un tribut şi să-i  împlinească postum dorința de a ajunge pe Lună. O capsulă care conține cenușa lui Shoemaker a devenit parte a misiunii Lunar Prospector, o sondă NASA care a fost concepută pentru a cartografia suprafața selenară și pentru a căuta semne de apă și gheață.

Vezi şi: Povestea lui Vladimir Komarov, omul care a căzut din spaţiu. Doar călcâiul lui a rămas intact după impact

În timpul drumului său de un an şi jumătate în jurul Lunii, nava spațială Lunar Prospector a adunat date și imagini esențiale. Și-a încheiat misiunea pe 31 iulie 1999, când a lăsat în mod deliberat pe suprafața lunii capsula care îl purta pe Eugene Shoemaker. Astfel, Shoemaker a devenit singura persoană care a fost îngropată pe Lună, într-un crater numit în onoarea sa, lângă polul sud. Capsula lui funerară era inscripționată cu un fragemtn din piesa  „Romeo și Julieta‟ de William Shakespeare:

„Și când va muri

Luați-l și tăiați-l în stele mici

Și va face chipul cerului atât de fin

Că toată lumea va fi îndrăgostită de noapte

Și nu vă închinați soarelui strident‟.

Citește și: Mingea de golf aruncată pe Lună de un astronaut din echipa Apollo 14, descoperită după 50 de ani

Deși nu se cunoaşte locul exact în care se află capsula lui Shoemaker, se presupune că este intactă și protejată de eroziuni datorită lipsei de intemperii. Înmormântarea lui Shoemaker pe Lună este un gest simbolic de mulţumire faţă de un om care a inspirat generații de oameni de știință care îi împărtășesc visul de a ajunge la stele.

FOTO: Shutterstock



Recente

Lily Allen jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg