Trista poveste a câinelui Laika, primul animal trimis în spaţiu

1 laika jpg jpeg

Pe 3 noiembrie 1957 a fost lansată în spaţiu nava sovietică Sputnik 2, care avea la bord un animal, maidanezul Laika. Câinele devenea primul animal lansat în spaţiu, dar şi prima fiinţă fie care a murit în afara Pământului.

După succesul repurtat de Sputnik 1, Nikita Hruşciov, preşedintele URSS, a subliniat inginerilor săi necesitatea livrării unei misiuni spectaculoase. Astfel s-a luat decizia lansării unui zbor orbital cu un câine la bord. Se dorea a fi o acţiune preliminară lansării zborurilor cu subiecţi umani.

Misiunea Sputnik 2 avea misiunea de a transporta în spaţiul cosmic un pasager în viaţă. De asemenea, conţinea şi un instrumentar pentru măsurarea radiaţiilor solare şi a razelor cosmice.

Cum a fost aleasă Laika

Căţeluşa care urma să fie lansată în spaţiu a fost găsită pe străzile Moscovei. Cercetătorii au decis să aleagă un animal al străzii pentru că este adaptat condiţiilor grele şi poate suporta probleme precum lipsa hranei şi frigul extrem.

Laika era o corcitură femelă de cinci kilograme şi avea în jur de trei ani. Personalul sovietic i-a dat mai multe nume şi porecle (Kudreavka – micuţa creaţă, Jucika şi Limoncik), dar numele care s-a consacrat a fost Laika  - cea care latră, fiind şi numele unei rase de câine ruseşti asemănătoare rasei husky.

Trei câini au fost antrenaţi pentru zborul cu Sputnik 2, Albina, Muşka şi Laika. Specialistul rus Oleg Gazenko a ales-o şi a antrenat-o pe Laika.

Pentru a se adapta condiţiilor de pe Sputnik 2, câinii au fost ţinuţi în cuşti progresiv mai mici, 20 de zile. De asemenea, câinii au fost plasaţi în centrifuge care simulau acceleraţia rachetei, iar în timpul antrenamentelor, pulsul se dubla.

Cum a murit

Laika a fost plasată pe satelit cu câteva zile înainte de lansare. În momentul acceleraţiei, parametrii săi vitali s-au modificat simţitor: respiraţia a crescut de trei-patru ori, ritmul cardiac era de 103 bătăi/minut înaintea lansării, crescând la 240 în timpul acceleraţiei. Laika s-a stins din viaţă la aproximativ cinci-şapte ore de la lansare, din cauza condiţiilor la care a fost expusă.

După 2.570 de rotaţii orbitale şi 163 de zile, Sputnik 2, care conţinea şi rămăşiţele căţeluşei Laika, s-a dezintegrat la reintrarea în atmosfera terestră, la 14 aprilie 1958.Recente

michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg