Universul este de 2,5 miliarde de ori mai puţin magnetic decât un magnet de frigider!
Un nou studiu a ajuns la concluzia că magnetismul întregului Univers este de 2,5 miliarde de ori mai slab decât magnetismul unui biet magnet de frigider. Cum explică oamenii de ştiinţă acest lucru?
„Câmpul magnetic din Univers este slab, dar, cu toate astea, conţine multă energie. Există atât de multă energie în magnetismul Căii Lactee câtă există în lumina stelelor”, încearcă să explice Bryan Gaensler de la Universitatea din Toronto, Canada. Ce înseamnă acest lucru mai exact? În apropierea magnetului de frigider, câmpul magnetic al acestuia este mai puternic decât cel al Pământului, dar, la o distanţă mai mare, câmpul magnetic al Terrei este mai puternic decât cel al unui magnet de frigider. Drept urmare se poate trage o singură concluzie! Mărimea contează! În magnetosferă, singurul câmp magnetic care contează este cel al Pământului. Câmpul magnetic al magneţilor de frigider nu are nicio relevanţă acolo din simplul motiv că este prea mic. Aşadar mărimea contează în acest caz! Şi tocmai de aceea un magnet de frigider nu poate menţine Luna pe orbită în jurul planetei noastre şi nici Pământul în jurul Soarelui. Atât Pământul, cât şi magneţii de frigider au câmpuri magnetice, a căror putere scade pe măsură ce se îndepărtează. Câmpul magnetic al Terrei este imens, dar slab, aşadar o apropiere n-ar schimba cu nimic valoarea acestuia.
Magnetul unui frigider este compact şi puterea câmpului său magnetic slăbeşte pe măsură ce creşte distanţa. Aşadar totul ţine de poziţie. Dacă ţinem magnetul de frigider la o distanţă mai mare de 50cm, câmpul său magnetic va fi mai slab decât cel al Pământului. Şi, pe măsură de ce apropiem, creşte şi puterea magnetului.
Foto - Shutterstock