Un arheolog crede că a aflat când au fost rostite primele cuvinte!

29 martie 2024   Curiozități

Un cercetător contestă teoriile existente despre originile comunicării verbale și sugerează că oamenii antici au început să interacționeze vocal cu mult timp în urmă față de cât se credea până acum. Iată ce a descoperit! 

Se spune că limbajul vocal ar fi început cu 50.000 și 100.000 de ani în urmă, odată cu apariția Homo sapiens. Însă arheologul britanic, pe nume Steven Mitchen, care este și profesor de istorie la Universitatea Reading din Anglia, are o altă teorie. Specialistul susține că limbajul a evoluat treptat, după ce oamenii au rostit primele cuvinte rudimentare. 

Când au fost rostite primele cuvinte de bază?

În noua sa carte, „The Language Puzzle: Piecing Together the Six-Million-Year Story of How Words Evolved”, Steven Mitchen susține că a examinat toate dovezile arheologice, paleo-anatomice, genetice, neurologie și linvistice posibile. Concluzia lui este că primele cuvinte de bază au rost rostite între 1,5 și 2 milioane de ani în urmă.

Citește și: Creierul uman continuă să se micșoreze de 3.000 de ani. Contează mărimea? 

„Cu aproximativ 1.8 milioane de ani în urmă, o formă mai avansată de bipedism, adică mersul drept pe două picioare, combinată cu modificările formei craniului, le-a oferit oamenilor capacitatea de a vorbi”, a spus profesorul, conform „Knewz.com”.

El a adăugat că evoluția a venit odată cu dezvoltarea unei zone a lobului frontal din creier, care este asociată cu producția și înțelegerea limbajului. 

Vezi și: Cum comunică animalele între ele. Inclusiv creveții au un limbaj unic 

În urmă cu aproximativ 1.6 milioane de ani, specialistul spune că oamenii erau limitați în domeniul lingvisic și că rosteau doar câteva sunete diferite. Însă chiar și așa, această formă de comunicare i-a ajutat să supraviețuiască! Potrivit lui Steven Mitchen, până și cele mai elementare mijloace de comunicare au fost cruciale pentru dezvoltarea strategiilor de vânătoare. Aceste forme de limbaj le-au permis oamenilor să conceapă acțiuni viitoare, să le planifice și să le transmită altora cunoștințele proprii. 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe