Conacul de milioane în care J. K. Rolling a scris seria „Harry Potter‟. De ce a renunţat la el?
J. K. Rowling a vândut cu 2,3 milioane de dolari conacul din Edinburgh în care a scris ultimele patru din romanele „Harry Potter‟.
Scriitoarea britanică J.K. Rowling a scris prima carte din seria „Harry Potter‟ pe o mașină de scris veche, într-o cafenea din Edinburgh, oraşul de pe coasta estică a Scoţiei. Era doar o mamă singură care încerca să supravieţuiască.
Cartea „Harry Potter și Piatra Filosofală‟ a fost publicată abia după doi ani de la finalizare, după ce a fost respinsă de 12 edituri. La puţin după aceea, a avut un succes zdrobitor care i-a adus o avere.
Conacul pe care l-a vândut în 2012 cu 2,3 milioane de dolari i-a fost şi loc de inspiraţie pentru ultimele patru din romanele „Harry Potter‟.
Conacul de milioane de dolari în care J. K. Rowling şi-a scris romanele „Harry Potter‟
„Harry Potter și Piatra Filosofală‟, primul roman al seriei s-a vândut în 120 de milioane de exemplare. Autoarea, care are acum 57 de ani, a acumulat o avere nu numai datorită seriei „Harry Potter‟, care a fost ecranizată cu un succes extraordinar, ci și a parcurilor tematice, jucăriilor, jocurilor și altor articole „Harry Potter‟. A donat zeci de milioane de lire sterline unor cauze caritabile, dar tot a rămas unul dintre cele mai bogaţi britanici.
În anul 2009, s-a mutat alături de soțul ei, medicul Neil Murray, cu care s-a căsătorit în 2001, și de cei trei copii ai lor într-unul dintre cele mai bogate cartiere din Edinburgh, pe o frumoasă proprietate de epocă.
Casa, construită din piatră, avea opt dormitoare, grădini amenajate, cornișe și șeminee originale. Construită pe două nivele, avea mai multe anexe, precum și un birou decomandat pe două niveluri. De când autoarea s-a mutat acolo, în 2009, casa a fost renovată și decorată în culori neutre. Conacul lor de milioane avea și un loc special unde scriitoarea putea să găsească inspiraţie, o grădină splendidă.
Motivul mutării din conac
Scriitoarea şi soţul ei Murray obţinuseră chiar în 2012 aprobarea să construiască acolo două căsuţe în copac inspirate din castelul Hogwarts, în valoare de 250.000 de lire în grădina proprietăţii lor din Edinburgh. Ar fost un dar pentru copii David, în vârstă de nouă ani pe atunci, şi Kenzie, de şapte ani. Totuşi, acest vis n-a mai fost realizat, ba chiar familia a renunţat la proprietate. Motivul?
În ciuda vechimii proprietăţii, era dotată cu un sistem avansat de securitate, deoarece autoarea era agasată de presă. A şi declarat că ea și familia ei au fost aproape alungaţi din casă și descurajaţi să-și petreacă vacanțele acolo din cauza prezenței constante a fotografilor curioşi. Când casa a fost scoasă la vânzare în noiembrie 2012, a fost vândută în câteva săptămâni, iar anunţul de pe site-ul agenţiei aleasă de faimoasa autoare a avut peste 16.000 de vizualizări.
O avere în creştere
J.K. Rowling s-a impus şi ca unul dintre cei mai populari autori de cărţi de ficţiune poliţistă, seria „Cormoran Strike‟, sub pseudonimul Robert Galbraith. În anul 2022, averea ei a fost estimată la un miliard de dolari, cu o creștere de 50 de milioane de dolari faţă de anul precedent.
Pe parcursul pandemiei de coronavirus, făcut o donație generoasă de un milion de lire sterline unei organizații caritabile şi a ajutat indirect persoanele care se confruntă cu efectele violenței domestice.
Citește și: Rupert Grint, nevoit să aibă un aspect neîngrijit de dragul meseriei. Secretele garderobei din Harry Potter
Autoarea, care a vândut peste 500 de milioane de exemplare ale romanelor sale în întreaga lume, a înființat prima ei fundație de caritate în anul 2000. A acordat asistență financiară copiilor din familii monoparentale și a finanțat cercetarea în scleroza multiplă, boală care i-a răpit propria mamă prea devreme.
FOTO: YouTube/captură foto