Vacanţele Familiei Regale Britanice la Castelul Balmoral. Ce îşi aminteşte Prinţul Harry?

27 august 2024   Viață de vedetă

Pe măsură ce vara se apropie de final, data de 31 august aduce aminte de pierderea prinţesei Diana, în anul 1997. Prinţul Harry, duce de Sussex, și-a deschis cartea sa, „Spare”, tocmai cu o poveste despre vacanţa de vară de la Castelul Balmoral, unde se afla în timp ce prințesa Diana se stingea din viaţă, la Paris.

Prințul Harry şi-a amintit cum îşi petrecea vacanţele din copilărie la Castelul Balmoral. Ducele de Sussex (39 de ani) a scris în cartea sa despre ceea ce a însemnat pentru el sanctuarul din Scoția când era copil.

Castelul Balmoral și proprietatea de 50 000 de acri sunt proprietate privată a Familiei Regale începând din anul 1845 și reprezintă o evadare pentru familie, la sfârșitul verii. De ani de zile, ducele și ducesa de Sussex nu au fost invitați la adunarea de vară a familiei regale din Highlands scoțiani, conform People. În timp ce Harry a crescut mergând la Balmoral, Meghan (43 de ani) nu a pus niciodată piciorul în castelul scoțian.

„Balmoral a fost întotdeauna un paradis”

Pentru Prințul Harry, Castelul Balmoral a rămas un loc cu totul special, după cum notează în memoriile sale:

„Balmoral a fost întotdeauna un paradis, o încrucișare între Disney World și o pădure sacră a druizilor. Întotdeauna am fost prea ocupat cu pescuitul, cu alergul în sus și în jos ca să observ ceva ciudat la vechiului castel. Ceea ce încerc să spun este că am fost fericit acolo. De fapt, este posibil să nu fi fost niciodată mai fericit decât în acea zi de vară de aur la Balmoral: 30 august 1997”.

Prințul Harry a descris vacanţa Familiei Regale la Balmoral ca pe o ședere de două săptămâni petrecută în mare parte în aer liber.

Te-ar mai putea interesa: Secretele castelului Balmoral, reşedinta preferată a Reginei Elisabeta a II-a

Ultima seară înainte de pierderea mamei

În seara de 30 august 1997, Prințul Harry a spus că el și fratele său mai mare, Prințul William, care atunci aveau 12, respectiv 15 ani, au avut programul lor obişnuit: au făcut baie, și-au îmbrăcat pijamalele și au luat cina. Li s-a alăturat Mabel, dădaca lor, și „Pa”, viitorul rege Charles al III-lea, care au venit să-i vadă înainte de a se îndrepta spre cina lor cu ceilalți adulți.

Vezi și: GALERIE FOTO Ce nu ştiai despre Grădina Sunken, paradisul floral în care a fost inaugurată statuia Prinţesei Diana

Atunci Prințul Charles, care divorțase oficial de Prințesa Diana de un an, i-a confirmat lui Harry că mama lor este la Paris şi le-a amintit să nu stea până târziu în acea seară. A doua zi, pe 31 august, cei doi aveau să afle că mama lor a murit în urma unui accident de mașină la Paris, la doar 36 de ani. Tatăl le-a dat vestea cu blândețe, în dormitorul său din Balmoral, iar Prințului Harry i s-a părut că, pentru el, timpul se oprise.

Familia regală a continuat să petreacă sfârșitul verii la Balmoral în anii care au urmat. Regele Charles a continuat tradiția pe parcursul domniei sale, chiar şi după septembrie 2022. Regretata sa mamă, Regina Elisabeta a II-a, a murit la Balmoral, un loc pe care-l adora.

FOTO: Shutterstock

Mai multe