5 dintre cele mai rele alimente pentru inimă

17 iulie 2023   Lifestyle

Sănătatea inimii este extrem de importantă, deoarece aceasta este organul central al sistemului cardiovascular și are rolul vital de a pompa sângele și de a furniza oxigenul și nutrimentele necesare întregului corp. Ce nu e bine să mănânci dacă vrei să-ți păstrezi inima sănătoasă?

Menținerea unei inimi sănătoase este esențială pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană, atacul de cord, insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral. Acestea pot fi severe și pot pune în pericol viața, așa că e mai bine să le previi. Iată ce alimente nu fac bine inimii:

Crenvurștii

Crenvurștii sunt bogați în grăsimi saturate, care pot crește nivelul de colesterol rău LDL în sânge. De asemenea, au aditivi și conservanți, care pot forma substanțe chimice, cum ar fi nitrozaminele, asociate cu creșterea riscului de boli de inimă și de cancer. Studiile epidemiologice au evidențiat o legătură între consumul ridicat de carne ultra procesată și riscul crescut de boli de inimă.

Ketchup-ul

Majoritatea sortimentelor de ketchup din comerț conțin și foarte multă sare, dar și foarte mult zahăr, o combinație nefericită pentru inimă. Consumul excesiv de sare poate crește tensiunea arterială, ceea ce poate suprasolicita inima și sporește riscul de boli de inimă. Consumul excesiv de zahăr contribuie la creșterea în greutate și la dezvoltarea obezității, factor de risc major pentru bolile de inimă.

Vezi și Semne importante care te avertizează că mănânci prea multă sare

Supele la plic

Printre cele mai rele alimente pentru inimă se numără și supele la plic. Deși acestea pot fi o modalitate convenabilă și rapidă de a mânca o supă caldă, nu este deloc sănătos să le consumi regulat. Supele la plic conțin nu doar foarte multă sare, ingredient care crește tensiunea arterială, ci și grăsimi trans și o serie de aditivi pentru a le spori gustul, aroma și culoarea, dăunătoare, de asemenea pentru sănătatea inimii.

Prăjelile

Prăjirea alimentelor la temperaturi ridicate duce la formarea de compuși dăunători pentru sănătatea inimii, care pot contribui la inflamație și stres oxidativ. Alimentele prăjite cumpărate din comerț (carne, cartofi, gogoși etc.) sunt adesea preparate în uleiuri care pot conține grăsimi saturate și grăsimi trans, iar consumul ridicat al acestor grăsimi a fost asociat cu creșterea nivelului de colesterol rău și cu creșterea riscului de boli de inimă. Prăjelile au tendința de a fi bogate în calorii, prea multe calorii contribuie la îngrășare, iar despre obezitate am spus deja că este factor de risc pentru bolile de inimă.

Citește și Ocoleşte aceste măncăruri pentru a te feri de cancer!

Dulciurile cu mult zahăr

Zahărul în exces contribuie la inflamație, diabet, colesterol mare, trigliceride mari și obezitate, toate amenințări la adresa inimii. Din păcate, zahărul se găsește nu doar în dulciurile din comerț - bomboane, biscuiți, prăjituri, înghețate etc., ci și în unele conserve de fructe sau de legume, precum și în sosuri gata ambalate sau în produse de panificație, de aceea e nevoie să te uiți pe etichete pentru a ști ce să eviți.

@shutterstock

Mai multe