Alimente care conțin o cantitate mai mare de sare decât te-ai fi așteptat

3 mai 2023   Lifestyle

Consumată în exces, sarea poate fi nocivă pentru organism, deoarece contribuie la creșterea tensiunii arteriale și crește riscul bolilor renale. Prin urmare, pentru prevenirea acestor probleme de sănătate, este bine să eviți alimentele care conțin o cantitate mare de sare, așa cum sunt cele pe care ți le prezentăm în cele ce urmează. 

Pentru buna funcționare a organismului, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le recomandă adulților limitarea consumului de sare la 5 g. pe zi, adică o linguriță de sare de masă. Este important să ții cont că această limită include toate sursele de sare pe care le consumăm, inclusiv cantitatea de sare adăugată în unele alimente, precum mezeluri și alimente procesate. Cantități mari de sare conțin și următoarele alimente: 

Fulgii de ovăz instant

Poate că îi preferi pentru că îi poți prepara rapid dimineața, când nu ai timp să îți pregătești un mic dejun bogat, însă pachetele cu fulgi de ovăz instant pot fi surse bogate de sare. De fapt, o porție poate să aducă 200 mg. de sare, în timp ce ovăzul simplu nu conține deloc sodiu. Așadar, dacă ți se pare că fulgii de ovăz nu au gust, consumă-i în combinație cu iaurt grecesc, fructe de pădure, miere și scorțișoară! 

Băuturile pentru sportivi 

După o sesiune de sport, poate că îți dorești să consumi o băutură plină de vitamine, care să te energizeze. Dieteticianul Alysha Coughler avertizează că aceste sucuri pot să conțină cantități ridicate de sodiu și zahăr, nocive pentru siluetă. Alege în locul lor apă, apă de nucă de cocos sau apă de arțar. 

Citește și: E bine să folosești înlocuitori de sare în mâncare? Ce spun specialiștii! 

Brânza cottage 

Plină de proteine și calciu, brânza cottage este preferată de mulți, dar știai că acest tip de brânză poate să conțină multă sare? Chiar și brânza de vaci cu conținut scăzut de grăsimi poate să aducă până la 400 mg. de sodiu, pe jumătate de cană, anunță „The Healthy‟. Un înlocuitor mai sănătos și gustos poate fi iaurtul grecesc, care aduce 70 mg. de sodiu în aceeași cantitate. 

Citește și: Capcanele ascunse din mâncărurile congelate: cu cât gustul e mai bun, cu atât conțin mai mult monoglutamat de sodiu

Cocktailurile

Oricât de spectaculoase și gustoase ar fi, cocktailurile pot fi nocive pentru organism, iar asta nu numai din cauza conținutului de alcool și zahăr, ci și din cauza cantității ridicate de sodiu. Potrivit „The Healthy‟, un singur cocktail poate conține până la 650 mg. de sodiu.

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe