E bine să folosești înlocuitori de sare în mâncare? Ce spun specialiștii!

Sarea este condimentul care dă gust oricărui fel de mâncare, inclusiv preparatelor dulci. Consumată cu moderație, sarea nu este nocivă, dar, în exces, ea devine nesănătoasă și poate duce inclusiv la complicații grave de sănătate. În acest context, specialiștii au realizat un studiu și au descoperit care pot fi soluțiile salvatoare. 

image

Conform unui studiu publicat recent în „Circulation”, sarea de masă, consumată în exces, contribuie la producerea accidentelor vasculare cerebrale și la boli de inimă, unele dintre principalele cauze de deces din întreaga lume. Care poate fi soluția salvatoare? Înlocuitorii de sare sau „sarea dietetică”! Acești înlocuitori seamănă cu sarea de masă, au un conținut mai scăzut de sodiu și sunt mai bogați potasiu. În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că acești înlocuitori sunt benefici pentru sănătate și extrem de rentabili

Concret, în cadrul studiului, cercetătorii au urmărit peste 21.000 de adulți din satele rurale din China, pe o perioadă de cinci ani. La începutul studiului, acești participanți aveau antecedente de accident vascular cerebral și de hipertensiune arterială. Unii participanți au primit înlocuitor de sare pentru a-l folosi la gătit, pe o perioadă de cinci ani. Celorlalți au primit sare de masă obișnuită. La finalul studiului, participanții care au folosit substitutul de sare au prezentat un risc cu 14% mai mic de accident vascular cerebral și de boli de inimă. 

Bine de știut! 

Înainte de a încorpora acești înlocuitori de sare în alimentația ta, este ideal să discuți cu medicul, cu privire la doza pe care ți-o recomandă. 

Doza zilnică recomandată de sare

Ar fi bine să știi că un consum în exces de sare poate duce, pe termen lung, la probleme serioase de sănătate. De aceea, este bine să ţii cont de câtă sare consumi.

De exemplu, sarea de masă conţine 40% sodiu şi 60% clorură, asta înseamnă că o linguriţă de sare oferă organismului în jur de 2.000 de miligrame de sodiu. Iar medicii spun că doza zilnică recomandată de sare să nu fie mai mare de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi.

Sursă foto: Shutterstock