Înghețate, la conservă sau proaspete? Cum e cel mai bine să mâncăm fructele

Fructele înghețate sau la conservă pot fi depozitate mai mult timp și sunt, de obicei, mai ieftine. Dar și mai sănătoase cumva decât ceva proaspete?

image

Multă lume evită să consume fructe sau legume înghețate sau la conservă pentru simplul motiv că le consideră pe cele proaspete mult mai sănătoase. Însă chiar este așa? Nu neapărat, spun nutriționiștii. Iată ce argumente aduc specialiștii!

Fructele proaspete

Fructele încep să-și piardă din nutrienți imediat ce sunt culese. De pildă, vitamina C, care este esențială pentru piele și oase, ajunge la jumătate în doar câteva zile de când fructul care o conține a fost cules. Și poate dura mai mult decât câteva zile până ce fructul respectiv este consumat!

Experții sunt de părere că există trei moduri prin care fructele proaspete își pierd nutrienții. Iată-le!

Expunerea fructului la aer și lumină poate declanșa foto-oxidarea, un proces care determină vitaminele și nutrienții conținuți să scadă, e de părere profesorul de la Universitatea Reading și expertul în nutriție Gunter Kuhnle. Enzimele naturale din fructe pot determina ca nivelul nutrienților să scadă cu timpul. Mai mult, duce la pierderea aromei și-a culorii fructului.

În al treilea rând, microorganismele din pământ pot ajunge în fruct și, în timp, să se hrănească cu nutrienții, lăsând prea puțini nutrienți pentru a fi asimilați de om. Care este soluția atunci?

Fructele înghețate

Soluția este înghețarea fructului, pentru a păstra mutrienții pe termen lung. În primă instanță, fructul este expus la apă fiartă sau abur – lucru care îi inactivează enzimele și-i împiedică pierderea nutrienților. Apoi temperatura fructului e scăzută la -20C, pentru ca apa din aliment să înghețe. Acest proces încetinește reacțiile chimice care au loc în aliment și permite stoparea pierderii nutrienților, antioxidanților și a vitaminei C.

Nutriționistul Kuhnle susține, în The Conversation, că fructul își menține mai mulți nutrienți dacă este înghețat decât fructul proaspăt cules și dus imediat la piață. Astfel, fructele de pădure sunt mai bogate în nutrienți când sunt înghețate decât dacă sunt proaspete. La fel și fasolea și broccoli. 

Pe de-o parte, păstrăm mai mulți nutrienți, dacă consumăm fructul înghețat, dar, în același timp, pierdem din gustul și textura lui adevărată.

La conservă

Depozitatea fructele în conservă necesită un proces mai elaborat și mai agresiv. Cele mai multe fructe sau legume trebuie fierte în apă înainte, lucru care le face să-și piardă din vitamine destul de mult. Totuși, nu se pierd toți nutrienții. Vitamina A, vitală pentru piele, ochi și sistemul imunitar, este conservată mai bine decât în cazul fructelor înghețate.

Antioxidantul care dă culoarea roșie roșiilor este întâlnit la nivel mai mare la conserve decât la roșiile proaspete. Și acesta scade riscul apariției bolilor cardiovasculare și a cancerului, deci este destul de important pentru sănătatea noastră.

Vitamina C, în schimb, e distrusă atunci când fructele sau legumele sunt băgate în conserve. Și asta pentru că vitamina C e solubilă în apă. Cu toate că textura unor fructe și legume se schimbă când acestea sunt băgate în conservă, alimentele conțin aceeași cantitate de fibre ca cele proaspete.

Atenție!

Atunci când cumperi alimente la conserve, trebuie să verifici eticheta pentru a vedea cât zahăr conține conținutul ei. Așadar, sunt de preferat conservele care conțin sucul fructului și nu sirop făcut din zahăr. De evitat sunt și fructele uscate sau sucul făcut din fructe, pentru că ele conțin foarte mult zahăr. Iar corpul nostru nu face diferența între zaharul provenit din prăjitură și cel provenit din fructe. Evident că fructul este mult mai sănătos decât o prăjitură, însă zahărul tot zahăr este!

În concluzie, cel mai bun fruct este… cel consumat! Nu contează atât de mult forma în care este – la conservă, proaspăt sau înghețat – important este să includem fructele în meniul nostru zilnic.

Foto - Shutterstock



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg