Capcanele ascunse din mâncărurile congelate: cu cât gustul e mai bun, cu atât conţin mai mult monoglutamat de sodiu

1 shutterstock 43250287 jpg jpeg

Cu excepţia celor cu-adevăraţi gurmanzi, prea puţini oameni mai petrec astăzi timp în bucătărie pentru a pregăti masa. Livrarea la domiciliu este noul trend, iar dacă, totuşi, cineva este pus în situaţia de a găti, mâncare congelată pare să fie soluţia salvatoare.

Comoditatea a luat de mult locul calităţii, astfel că mulţi se mulţumesc cu mâncare comandată, chiar dacă gustul nu e deloc ca la mama acasă, aşa cum promit reclamele din social media. Majoritatea oamenilor gătesc de nevoie, doar dacă e absolut necesar, iar atunci caută soluţii facile. Mâncarea congelată este una dintre ele, dar are multe capcane. Şi, chiar dacă unii gândesc că vor avea în 15 minute o masă gustoasă şi plină de nutrimente, nu este deloc aşa.

În congelatoarele uriaşe din supermarketuri sunt numeroase opţiuni, încât e greu să alegem: pizza, burgeri, crochete de pui sau peşte, paste, lasagna, risotto, nuggets, papanaşi şi multe altele. Tot ce trebuie este să le punem la cuptor sau în tigaie.

Însă mâncărurile gata preparate sunt pline de sare, iar aceasta este una dintre capcane. De exemplu, o singură felie de pizza poate conţine până la o jumătate de linguriţă de sare, iar doza zilnică recomandată pentru un adult este de o linguriţă. Consumul excesiv de sare duce la creşterea tensiunii arteriale şi la alte afecţiuni.

Cu cât gustul e mai bun, cu atât mai mult monoglutamat de sodiu conţine

Aproape toate mâncărurile congelate conţin celebrul gultamat monosodic (monoglutamat de sodiu). Glutamatul monosodic este sarea de sodiu a acidului glutamic, o substanţă care, adăugată în alimente, ne poate face să mâncăm mai mult, cu poftă şi la intervale mai scurte de timp. Este acea substanţă care „dă gust“ mâncărurilor sărace în nutrimente şi mai mai puţin gustoase.

Dacă un produs alimentar are ca ingrediente proteină vegetală hidrolizată (care conţine până la 30% glutamat), proteină din plante hidrolizată, arome naturale sau aromatizanţi înseamnă că glutamatul este prezent în acel aliment în cantităţi suficient de mari pentru a ne atrage atenţia.

Preparatele congelate conţin şi o cantitate mare de grăsimi, care creşte numărul de calorii. În plus, multe dintre acest mâncăruri au porţii mici, insuficiente şi nu asigră un echilibru între proteine, fibre şi carbohidraţi.

Când luaţi în considerare o masă congelată, este important să citiţi eticheta, care afişează toate informaţiile nutriţionale: numărul de calorii pe porţie, cantitatea de sare,  de grăsimi şi de proteine, aditivii etc. Oricât de apetisnt sau de "sănătos" este produsul respectiv la prima vedere, doar citind eticheta veţi şti dacă este potrivit sau nu pentru dieta dumneavoastră.

FOTO Shutterstock