De ce este important să cureți aparatul de făcut cafea. Bonus: cea mai bună soluție pentru igienizare!

14 martie 2023   Casă și Grădină

Curățarea aparatului de făcut cafea este necesară atât pentru longevitatea dispozitivului, cât și pentru sănătatea ta. Iată la ce pericole poți să te expui dacă nu îl speli regulat și descoperă care este cea mai bună soluție pentru curățare! 

Aparatul de făcut cafea poate fi un mediu optim pentru dezvoltarea și creșterea bacteriilor ce pot provoca boli, mai ales, dacă nu golești și cureți, în mod regulat, rezervorul. Zațul de cafea rămas atrage mucegai și chiar insecte, iar depunerile de calcar afectează calitatea aparatului, dar și gustul băuturilor. 

Citește și: Lucruri pe care le poți curăța cu sare. Acționează eficient, la fel ca un produs scump din comerț 

Când este necesar să cureți aparatul de făcut cafea

Dacă observi că băutura ta are un gust diferit față de cel normal, a sosit momentul să igienizezi aparatul de făcut cafea. De asemenea, îți dai seama că este cazul să îl speli dacă pregătitul cafelei durează mai mult decât în mod obișnuit sau dacă aparatul se blochează. 

Ca să previi formarea de mucegai, bacterii și calcar, experții spun că este bine să speli aparatul de făcut cafea în fiecare săptămână, scrie „Best Life”. De asemenea, acest obicei prelungește și durata de viață a cafetierei.

Citește și: Cum să cureți corect fierbătorul electric de apă. Trei metode eficiente 

Cum înlături calcarul din aparatul de făcut cafea 

Pentru înlăturarea calcarului din aparatul de făcut cafea, oțetul alb te poate ajuta. Pui în rezervă o soluție formată din jumătate apă și jumătate oțet, lași 30 de minute să acționeze și pornești cafetiera. Apoi, clătești rezervorul cu săpun și apă fierbinte și pornești aparatul ca să te asiguri că toate reziduurile sunt filtrate și eliminate. La final, adaugi o linguriță de bicarbonat de sodiu, clătești și pornești din nou aparatul. În cele din urmă, speli interiorul rezervorului și îl ștergi cu o cârpă curată. 

Unele aparate de cafea ar putea avea și o funcție de autocurățare, care poate fi folosită urmând instrucțiunile producătorului. 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe