De ce să te gândeşti de două ori înainte să bei cafeaua prea repede

Oricât de grozavă ar fi cafeaua ta preferată dimineața, poate să­-ţi dea o stare de rău dacă o bei prea repede.  

image

Două miliarde de cești de cafea sunt consumate zilnic, conform Asociaţiei britanice a cefelei, ceea ce o face cea mai populară băutură din lume, în afară de apă. Conține o cantitate mare de cofeină, ceea ce o face băutura preferată a multora care caută energie pentru o zi lungă de lucru.

Consumată cu moderaţie, cafeaua oferă mai multe efecte benefice în afara celui de sporire a energiei: îmbunătăţeşte starea de spirit și previne afecțiuni ca diabetul de tip 2 și bolile de inimă, după cum explică Healthline.com. Totuşi, în anumite situaţii, îţi poate face mai mult rău.

Dacă te simți rău după cafea, s-ar putea s-o bei prea repede

Când simţi nevoia rapidă de energie, este posibil să înghițiți rapid o ceașcă de cafea tare, ceea nu este o idee tocmai bună. Bea-ţi cafeaua încet şi lasă-ţi corpul să aibă timpul necesar pentru a procesa cofeina. Nivelul de energie va creşte treptat.

Dacă bei cafeaua puţin câte puţin, ai mai mult timp să observi efectele cofeinei, astfel încât să te poți opri înainte de a merge prea departe. Potrivit Healthline, consumul excesiv de cofeină poate duce la o accelerarea a bătăilor inimii, tremurarea mâinilor, anxietate.

„Sorbirea cafelei este benefică şi pentru sistemul digestiv. Luând înghițituri mici, saliva are mai mult timp să intre în contact cu lichidul, ceea ce poate fi benefic din punct de vedere gastrointestinal‟, după cum indică nutriţionistul Maddie Pasquariello, potrivit Thelist.com. Graba de a bea cafea te face să înghiţi şi aer care poate provoca balonare, greață, eructații, dureri abdominale.  

Te-ar mai putea interesa: Evită să-ţi iei aceste medicamente cu cafeaua de dimineaţă!

Cât timp trebuie să rezervi cafelei

Profită de efectele benefice ale cafelei prin sorbirea ei treptată, fără a avea parte de neplăceri ca problemele digestive sau nervozitate. Cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a minimiza efectele secundare ale cafelei este să o bei în decurs de un sfert de oră sau 30 de minute. Oricât de mult te-ai grăbi, ai grijă să şi mănânci ceva înainte de a bea cafeaua. În lipsa alimentelor, este posibil să te confrunţi cu stări de greaţă după cafea. Este de ajuns chiar şi o singură felie de pâine prăjită, cu toate că ar fi indicate mai mult alimentele bogate în proteine, ouăle, brânzeturile, lactatele, care pot ajuta puțin digestia.

Vezi şi: Reguli să faci o cafea mai bună la tine acasă

Atenţie la cantitate!

Aportul excesiv de cofeină, primit într-un interval scurt de timp, poate afecta inima, de aceea sorbirea cafelei și alternarea acesteia cu câteva guri de apă te ajută să te menţii energic de-a lungul întregii, fără riscuri pentru sănătate.

FOTO: Shutterstock



Recente

Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg