De ce să te gândeşti de două ori înainte să bei cafeaua prea repede

Oricât de grozavă ar fi cafeaua ta preferată dimineața, poate să­-ţi dea o stare de rău dacă o bei prea repede.  

image

Două miliarde de cești de cafea sunt consumate zilnic, conform Asociaţiei britanice a cefelei, ceea ce o face cea mai populară băutură din lume, în afară de apă. Conține o cantitate mare de cofeină, ceea ce o face băutura preferată a multora care caută energie pentru o zi lungă de lucru.

Consumată cu moderaţie, cafeaua oferă mai multe efecte benefice în afara celui de sporire a energiei: îmbunătăţeşte starea de spirit și previne afecțiuni ca diabetul de tip 2 și bolile de inimă, după cum explică Healthline.com. Totuşi, în anumite situaţii, îţi poate face mai mult rău.

Dacă te simți rău după cafea, s-ar putea s-o bei prea repede

Când simţi nevoia rapidă de energie, este posibil să înghițiți rapid o ceașcă de cafea tare, ceea nu este o idee tocmai bună. Bea-ţi cafeaua încet şi lasă-ţi corpul să aibă timpul necesar pentru a procesa cofeina. Nivelul de energie va creşte treptat.

Dacă bei cafeaua puţin câte puţin, ai mai mult timp să observi efectele cofeinei, astfel încât să te poți opri înainte de a merge prea departe. Potrivit Healthline, consumul excesiv de cofeină poate duce la o accelerarea a bătăilor inimii, tremurarea mâinilor, anxietate.

„Sorbirea cafelei este benefică şi pentru sistemul digestiv. Luând înghițituri mici, saliva are mai mult timp să intre în contact cu lichidul, ceea ce poate fi benefic din punct de vedere gastrointestinal‟, după cum indică nutriţionistul Maddie Pasquariello, potrivit Thelist.com. Graba de a bea cafea te face să înghiţi şi aer care poate provoca balonare, greață, eructații, dureri abdominale.  

Te-ar mai putea interesa: Evită să-ţi iei aceste medicamente cu cafeaua de dimineaţă!

Cât timp trebuie să rezervi cafelei

Profită de efectele benefice ale cafelei prin sorbirea ei treptată, fără a avea parte de neplăceri ca problemele digestive sau nervozitate. Cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a minimiza efectele secundare ale cafelei este să o bei în decurs de un sfert de oră sau 30 de minute. Oricât de mult te-ai grăbi, ai grijă să şi mănânci ceva înainte de a bea cafeaua. În lipsa alimentelor, este posibil să te confrunţi cu stări de greaţă după cafea. Este de ajuns chiar şi o singură felie de pâine prăjită, cu toate că ar fi indicate mai mult alimentele bogate în proteine, ouăle, brânzeturile, lactatele, care pot ajuta puțin digestia.

Vezi şi: Reguli să faci o cafea mai bună la tine acasă

Atenţie la cantitate!

Aportul excesiv de cofeină, primit într-un interval scurt de timp, poate afecta inima, de aceea sorbirea cafelei și alternarea acesteia cu câteva guri de apă te ajută să te menţii energic de-a lungul întregii, fără riscuri pentru sănătate.

FOTO: Shutterstock



Recente

roșcată  Shutterstock jpg
Aliment previne imbatranirea prematura  Sursa foto shutterstock 141481627 jpg
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
cadouri de lux craciun jpg
shutterstock 2300611293 jpg
Tendinte in manichiura 2025  Sursa foto shutterstock 2558099953 jpg
shutterstock 2346313049 jpg
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
Adolescent stand la birou 2278849883 jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
Strudel cu mere  Sursa foto shutterstock 739280095 jpg
ClickPentruFemei (2) (3) jpg
shutterstock 1754480510 jpg
Tocinei Sursa foto shutterstock 2161251405 jpg
Merita sa iei suplimente alimentare sau nu  Sursa foto shutterstock 2531363947 jpg
Placinta cu pere  Sursa foto shutterstock 695213329 jpg
shutterstock 447885067 jpg
Metoda finalandeza de a incalzi casa  Sursa foto shutterstock 2390967661 jpg
Supa crema de fasole verde  Sursa foto shutterstock 2292716465 jpg
shutterstock 1708837543 jpg