Boabele de cacao – superalimente cu întrebuințări multiple

Cacaua este un produs uimitor, cu multiple întrebuințări și în lipsa căruia categoria dulciurilor ar fi fost mult mai săracă. Fie că o consumi amestecată în cafea sau lapte, fie sub formă de ciocolată, cacaua se regăsește pe lista alimentelor agreate de majoritatea persoanelor.

image

Dar nu doar industria alimentară beneficiază de proprietățile boabelor de cacao. Acestea sunt utilizate sub diferite forme și în industria de beauty sau farmaceutică.

Iată o scurtă incursiune în istoria și procesarea boabelor de cacao și a beneficiilor consumului de cacao pentru sănătate.

Scurt istoric al consumului de cacao

Cacaua este o pudră concentrată, obținută din boabele plantei Theobroma cacao. Pe lângă faptul că a fost consumată de către civilizațiile mayașe și aztece, boabele în sine au fost folosite cândva și ca monedă de schimb.

În prezent, arborele de cacao crește în special în apropierea Ecuatorului. De fapt, cea mai mare parte din recoltă mondială actuală este cultivată în Africa de Vest.

Arborele de cacao are nevoie de aproximativ 5 ani pentru a produce primele păstăi de cacao. Într-un an, un arbore produce aproximativ 1000 de boabe de cacao. Poate părea mult, dar este suficient pentru a face doar un kilogram și jumătate de ciocolată.

Din boabele de cacao se obțin pudra și untul de cacao. Pudra conține teobromina, un compus asemănător cafeinei și are un gust puternic amărui. Pudra de cacao este utilizată cu precădere în industria alimentară, pentru prepararea băuturilor și, bineînțeles, a ciocolatei.

Untul de cacao, numit și ulei de theobroma, este o grăsime vegetală comestibilă, de culoare galben pal, extrasă din boabele de cacao. Este folosit în industria alimentară, precum și în unele unguente, parfumuri dama și produse farmaceutice. Cel mai cunoscut atribut al său este punctul de topire, care este apropiat de temperatura corpului uman.

Drumul de la pastaia de cacao la delicioasa ciocolată

Astăzi, cacaua poate fi savurată într-o gamă variată de produse, cel mai cunoscut fiind, bineînțeles, ciocolata. Primul baton de ciocolată a fost fabricat în Elveția în 1819, iar ciocolata cu lapte a fost inventată în 1875. Înainte de aceasta, ciocolata era savurată mai ales ca băutură.

Ciocolata este obținută din boabele uscate și prăjite. Pentru a obține 1 kg de ciocolată, se prelucrează între 300 și 600 de boabe, în funcție de conținutul de cacao dorit.

După ce se usucă, boabele capătă o culoare roșcat-maronie. Apoi, urmează procesul de prăjire, în timpul căruia boabele de cacao încep să producă un miros bogat și delicios de ciocolată. Gustul lor, însă, este încă amar.

Boabele de cacao prăjite sunt tăiate în bucățele mici și supuse unui proces termic intens. Căldura și presiunea sunt folosite pentru a scoate tot lichidul din boabele de cacao. În urma acestui proces, rezultă două lichide: lichiorul de cacao și untul de cacao. Ambele lichide intră în compoziția ciocolatei pe care o cunoaștem și o savurăm cu plăcere.

Ulterior, lichiorul de cacao și untul de cacao se combină cu zahărul și laptele praf și, în final, se obține o ciocolată dulce și delicioasă.

Beneficii și utilizări ale pudrei și untului de cacao

Într-o ierarhie a sănătății, boabele de cacao crude ocupă primul loc, urmate de pudra de cacao organică neprăjită și de ciocolata neagră organică, care are o concentrație mai mare de pudră de cacao și niveluri scăzute de zahăr procesat.

Pudra de cacao este bogată în micronutrienți și antioxidanți care ajută la reducerea inflamațiilor, la scăderea tensiunii arteriale și la reglarea nivelului colesterolului și al glicemiei. De asemenea, cacaua are proprietăți antidepresive.

Pudra de cacao naturală și ciocolata neagră oferă cele mai mari beneficii pentru sănătate, deși s-ar putea să nu aibă un gust la fel de dulce ca amestecurile de cacao fierbinte pe care le găsim pe rafturi. Transformarea boabelor de cacao în ciocolată sau în alte produse poate diminua considerabil aceste beneficii pentru sănătate.

Boabele de cacao conțin și grăsimi, carbohidrați, proteine, polifenoli, flavonoizi, minerale precum calciu, magneziu, sulf, cupru, fier, zinc și potasiu, acid oleic, care este o grăsime esențială pentru sănătatea inimii, fibre și vitaminele E, B2, B1, B5, B3 și B9.

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de cacao includ ameliorarea tensiunii arteriale ridicate, a colesterolului, obezității, constipației, diabetului, astmului bronșic, a sindromului de oboseală cronică și a diferitelor boli neurodegenerative. Cacaua este benefică pentru vindecarea rapidă a rănilor, îngrijirea pielii și ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și a creierului.

În concluzie, cacaua oferă omenirii o mare varietate de produse alimentare valoroase și are multiple beneficii pentru sănătate. Cel mai cunoscut și mai savurat produs derivat din acest ingredient este ciocolata, un aliment uimitor și unic în alimentația noastră.

Sursă foto: Shutterstock.com