Ce obiceiuri îţi cresc riscul de carii în zilele libere şi cum să le combaţi efectele

4 ianuarie 2025   Lifestyle

Mai sunt câteva zile libere înainte ca toţi să revenim la programul obişnuit. Odată cu modificarea rutinelor și programelor, tindem să nu ne mai îngrijim atât de bine dantura. Un medic stomatolog atrage atenţia asupra sănătăţii dentare în vacanţe.

Dacă la lipsa de îngrijire orală adăugăm consumul de dulciuri și mesele luate departe de casă, creşte riscul de apariţie a problemelor dentare. Sărbătorile de la sfârşit şi început de an reprezintă perioada în care se creează condițiile perfecte pentru afectarea smalțului, apariţia de carii sau boli gingivale. Medicul dentist María Gámez, citată de Okdiario, explică de ce.

De ce este important să nu lași garda jos în vacanţe?

Bacteriile din gură se hrănesc cu zahăr și produc acizi care pot deteriora smalțul dinților și pot cauza carii. Poate apărea o sensibilitate mai mare din cauza creşterii consumului de dulciuri.

Consumul de fructe tari, ca merele, ajută la îndepărtarea resturilor superficiale. Nu uita niciodată să te speli pe dinți, mai ales seara! De asemenea, folosește pastă de dinți cu fluor și fă-ți un control bianual la medicul dentist.

Tratamente recomandate după sărbători

După ce noul an îşi intră în drepturi, ai putea să faci o vizită medicului stomatolog pentru o igienizare. Aceasta se poate traduce prin curățări, obturații, endodonție, refacerea funcției de masticație: implanturi și ortodonție. Răsfaţă-te și îmbunătățeşte-ţi estetica prin albire sau fațete, în funcţie de ceea ce îţi recomandă medicul.

Vezi şi: Cum afectează alcoolul dantura. Stomatolog Sorina Stroe: „Este important, dacă ne dorim să consumăm alcool, să bem şi apă‟

Bea mai rar băuturi colorate

Băuturile foarte pigmentate precum cafeaua, vinul roșu, sucurile de fructe pot păta dinții. Pentru a preveni depunerea lichidului pe dinți, clăteşte gura cu apă plată. Dacă este posibil, foloseşte un pai pentru a reduce contactul direct al lichidului cu dantura.

Crește aportul de apă

Apa nu numai că îţi potoleşte setea, mai ales la mesele luate înafara casei, dar te menţine hidratat. Mai mult, previne uscarea gurii, îndepărtează particulele de alimente din gură, neutralizează aciditatea și previne respirația urât mirositoare.

Te-ar mai putea interesa: Nu-ţi schimbi periuţa la fiecare 3 luni? Uite ce efecte poate avea!

Diminuează aportul de amidon

Piureul de cartofi, rulourile și preparatele cu paste sunt nelipsite din meniurile din zilele libere. Din păcate, acestea pot duce la carii la fel de mult ca alimentele cu zahăr. Cu siguranță nu le poţi elimina, dar, prin adăugarea mai multor legume în farfurie, impact acestora va fi mai mic.

FOTO: Shutterstock

Mai multe