Ce să mănânci pentru a-ţi îmbunătăţi sănătatea dentară

Sănătatea orală este o parte cheie a bunăstării tale generale, iar o dietă sănătoasă, echilibrată este esențială nu doar pentru a fi într-o formă fizică bună, ci şi pentru a te ține departe de probleme dentare.

image

Unele alimente conțin substanțe nutritive extrem de bune pentru sănătatea dinților și a gingiilor. Te pot ajuta să previi o varietate de probleme orale. De la migdale la morcovi, vei descoperi care sunt alimentele pe care ar fi bine să le incluzi în dieta ta zilnică pentru a avea efecte pozitive asupra gurii și dinților tăi.

Brânză

Bogata în calciu şi fosfat, brânza este un aliat preţios pentru păstrarea sănătăţii dentare. Datorită proprietăților sale, brânza ajută la reechilibrarea pH-ului cavității bucale.

Peşte gras

Din orice dietă sănătoasă face parte şi peștele gras, deoarece este bogat în vitamina D. Acest element nutritiv este necesar pentru aproape fiecare sistem din corp, dar unul dintre beneficiile sale mai puțin cunoscute este capacitatea sa de susţine asimilarea calciului, alături de vitaminele A și K2, întărind smalțul din interior spre exterior. Carenţa acestor elemente nutritive poate duce la afectarea smalțului. Mai mult, peștele gras aduce şi un plus de acizi graşi Omega-3 care susțin sănătatea gingiilor, previn și reduc simptomele parodontitei, o afecţiune a gingiilor.

Extrapont

Dacă gingiile sângerează în mod regulat la periajul zilnic, ia în considerare creșterea aportului de Omega-3 pentru a reduce inflamația și sângerarea. Tonul, macroul, somonul și păstrăvul sunt unii dintre peștii cu cea mai mare cantitate de vitamina D și Omega-3.

Te-ar mai putea interesa: Ce se poate întâmpla dacă te culci fără să te speli pe dinți

Iaurt

Un alt aliment bogat în calciu, iaurtul, îţi oferă şi proteine, probiotice. Iaurtul, dacă nu conține zaharuri adăugate, poate ajuta la contracararea acțiunii bacteriilor responsabile de cariile dentare.

Legume şi fructe

Fructele și legumele bogate în fibre, ca morcovii, ţelina, merele, te pot ajuta şi ele să-ţi menţii dantura curată, ceea ce reduce riscul apariţiei cariilor. Şi legumele cu frunze verzi susţin sănătatea dinţilor. Include mai des în meniu broccoli, sparanghel, mazăre, fasole verde, pentru că acestea ajută la întărirea smalțului dentar și la reducerea bolilor gingivale mulţumită aportului mare de calciu, vitamine şi minerale pe care-l oferă.

Citește și: Cel mai nou truc de albire a dinţilor este pe TikTok. Ai toate ingredientele în casă

Evită aceste alimente care afectează sănătatea dentară!

-biscuiţi

-fructe uscate

-dulciuri tari

-linte

-fasole

-băuturile carbogazoase

FOTO: Shutterstock



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg