Ce să știi despre hiperdonție și ce se întâmplă când ne cresc mai mulți dinți decât normal



Hiperdonția este o afecțiune dentară în care apar mai mulți dinți decât este normal, acești dinți suplimentari fiind cunoscuți sub numele de dinți supranumerari. În mod obișnuit, un adult are 32 de dinți permanenți, iar un copil are 20 de dinți de lapte.

image

În cazul persoanelor care suferă de hiperdonție, numărul dinților poate depăși limitele normale, ceea ce poate cauza diverse probleme dentare și ortodontice. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică de ce apare această situație.

„Hiperdonția poate apărea atât în dentiția temporară, cât și în cea definitivă, dar este mai frecvent întâlnită la dinții permanenți. De asemenea, poate fi un semn al unor sindroame diferite, dar nu întotdeauna. În unele cazuri, poate exista o predispoziție genetică. Cauza exactă variază de la un caz la altul și poate fi determinată doar printr-un consult de specialitate. Această afecțiune necesită tratament profesional pentru a preveni complicații precum problemele de aliniere a dinților sau dificultăți în erupția dentară”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cum efecte negatice are hiperdonția

„Impactul hiperdonției este, în primul rând, funcțional. Aceasta afectează ocluzia, felul în care dinții mușcă, articulația temporo-mandibulară și, evident, aspectul estetic, mai ales când vorbim de meziodens. Maxilarele se vor dezvolta ținând cont de acest dinte extra și nu în ultimul rând, impactul estetic va fi destul de neplăcut. Cu cât amânăm mersul la medic, cu atât se va complica intervenția," explică Dr. Sorina Stroe (MG Dental).



image

Care sunt dinți supranumerari



„În ordinea frecvenței, cel mai des dinte supranumerar este meziodensul, un mini-incisiv care erupe între incisivii centrali superiori. Acesta este urmat de incisivii laterali maxilari, apoi de paramolari sau distomolari, care sunt molari de minte supranumerari superiori sau inferiori, poziționați în față, în spatele sau lateral de molarii de minte „adevărați”. În cazul în care vorbim de dinți supranumerari în pereche, mai frecvent întâlnite sunt cazurile premolarilor inferiori", adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.



Ce riscăm dacă nu mergem la dentist

Când descoperim că avem dinți în plus, primul pas este să solicităm un consult la medicul dentist, urmat cel mai probabil de un consult la medicul ortodont. Aceștia ne vor sfătui când este cel mai bine să intervenim.


„Referitor la cazul cel mai frecvent, cel al meziodensului, perioada ideală în care trebuie intervenit este în jurul vârstei de 7 ani," recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Dacă nu intervenim, maxilarele se vor dezvolta ținând cont de acest dinte extra. Intervenția necesară va fi mai complicată, iar impactul la nivel estetic mai mare.

În ceea ce privește alți dinți supranumerari, medicul va lua cea mai bună decizie în funcție de fiecare caz.

"În cazul molarilor de minte, dacă nu ridică probleme de igienă și pot fi curățați, îi putem păstra," încheie Dr. Sorina Stroe (MG Dental).

Hiperdonția este o condiție care necesită atenție și tratament prompt pentru a evita complicații funcționale și estetice. Consultați întotdeauna un specialist pentru un plan de tratament adecvat.  

Editor: Raluca Toma



Recente

tehnici relaxare femei 2458168345 jpg
Ardei umpluti  Sursa foto shutterstock 1135172258 jpg
shutterstock 2499023893 jpg
shutterstock 2228997547 jpg
shutterstock 1517210297 jpg
Baclava cu fistic  Sursa foto shutterstock 2113201757 jpg
vaccin gripal batrani png
Semne subtile ca ai prea mult zahar in dieta  Sursa foto shutterstock 1668942076 jpg
clickpentrufemei ro (14) jpg
Modele de unghii de Halloween jpg
Descopera cum po i sa ai parte un aer curat în locuin a ta jpg
copil  foto   Shutterstock jpg
Tocana de chiftele  Sursa foto shutterstock 1061262914 jpg
La ce se foloseste dezumidificatorul in casa 5 AVANTAJE pe care trebuie sa le cunosti jpg
titlu Cum să alegi restaurantul potrivit pentru nuntă jpg
Dulceata de struguri albi  Sursa foto shutterstock 712190629 jpg
Colectie hair trends 2025 jpg
Tocanita cu peste  Sursa foto shutterstock 1632304759 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 213044644 jpg