Sensibilitate dentară? Scapă de dureri cu aceste schimbări recomandate de dentişti!

Unele dintre obiceiurile care ţin de îngrijirea danturii pot crea mai multe probleme şi pot duce la sensibilitate dentară. Uite de este indicat să modifici pentru alunga durerile dentare la contact cu alimente şi băuturi reci ori calde!

image

Senzația neplăcută pe care o ai atunci când sensibilitatea dentară îţi dă dureri este incredibilă, greu de definit. „Când dintele este expus la ceva iritant, cum ar fi o băutură sau o mâncare fierbinte, rece, dulce, acidă, mesajele sunt trimise nervului prin tubii dentinali‟, a explicat medicul stomatolog american Casey Lau, citat de Woman and Home. Chiar dacă folosești una dintre cele mai bune periuțe de dinți electrică, este nevoie să faci câteva schimbări în rutina zilnică de îngrijire a dinţilor.

Evită periajul prea dur

Două dintre cele mai frecvente cauze ale sensibilității şi durerilor dentare sunt periajul agresiv sau excesiv al dinților, dar şi folosirea unei periuțe de dinți prea aspre. Cel puţin aşa a observat medicul Mahnaz Rashti, parodontist și chirurg estetic. Utilizarea unei periuțe de dinți electrice cu senzor de presiune te poate ajuta să-ţi speli dinţii corect şi fără riscul apariţiei sensibilităţii dentare.

Alege o pastă de dinți pentru dinți sensibili

Dacă observi şi că ai gingii în retragere, o parte din dantură poate fi expusă. Recesiunea gingiilor este similară cu a ieşi iarna din casă fără îmbrăcăminte groasă prin faptul că gingiile asigură izolarea dinților. Gelurile și produsele de pastă de dinți special gândite pentru persoanele cu dinți sensibili creează o barieră chimică de protecție peste zonele expuse ale dintelui.

Te-ar mai putea interesa: Soluţii naturale contra durerilor dentare

Modifică şi dieta

Ştiai că alimentele acide pot demineraliza și deteriora dinții? „Dantura este alcătuită dintr-un mineral numit hidroxiapatită. Când este uzat sau expus la acizi și erodat, dentina este expusă.  O dietă bogată în dulciuri, băuturi acidulate, produse de patiserie, gemuri nu face decât să hrănească bacteriile din gură și acest lucru eliberează acizi care provoacă daune în plus”, a atras atenţia medicul Casey Lau. Utilizarea apei de gură poate elimina această problemă, meţine dinții și gingiile mai curate, elimină halitoza, adică respiraţia urât mirositoare.

Vezi şi: Cum recunoşti bruxismul: semne majore care îţi arată că îţi scrâşneşti dinţii noaptea

Dacă, totuşi, mănânci alimente cu zahăr, ai grijă să-ţi perii imediat dinţii după aceea. Indiferent cât de mult acid și zahăr este în dieta ta, îngrijirea danturii este o necesitate. Periajul regulat și folosirea aței dentare susţin dezvoltarea bacteriilor.

Când să mergi la dentist

Dacă te confrunţi cu sensibilitatea dentară, fixează o vizită la medicul dentist cât mai curând posibil. Sunt multe tehnici non-invazive pe care le poate folosi pentru a te ajuta să gestionezi problema. Adesea, un dinte plombat poate să devină sensibil din cauza afectării nervilor. Întârzierea unui control stomatologic poate duce la obturații sau tratamente de canal dacă nervul este foarte inflamat sau iritat.

FOTO: Shutterstock