De ce nu mai slăbești? Când începe stagnarea în procesul de slăbire și cum depășești această etapă

24 aprilie 2024   Lifestyle

Dacă ai urmat o dietă de slăbit, poate ai observat că la începutul procesului de pierdere în greutate, ai scăpat cel mai repede de kilogramele în plus, iar ulterior ți-a fost mai greu să slăbești. De ce se întâmplă acest lucru?

Indiferent de metoda prin care ai ales să slăbești, este inevitabil să nu te confrunți cu faza de stagnare, când parcă, oricât de mult efort ai face să pierzi în greutate, nu observi un progres semnificativ. Această etapă se numește „faza de platou”! 

Citește și: Ce este Oatzempic? Utilizatorii platformei TikTok susțin că ajută la slăbit 

În timpul fazei de platou, corpul se adaptează la nivelul scăzut de calorii, iar metabolismul încetinește pentru a conserva energie. Dar la ce interval de timp de la începerea unei diete se declanșează și ce poți să faci pentru a o depăși? Cercetătorul Kevin Hall a realizat un studiu pe oameni obezi și a găsit răspunsurile la aceste întrebări. 

Metoda de slăbire face diferența! 

În cadrul cercetării, publicate în jurnalul „Obesity”, Kevin Hall a descoperit că momentul instalării fazei de platou variază în funcție de metoda de slăbire urmată. Cei care au slăbit prin restricție calorică ajung la această etapă cel mai repede. Pe baza analizei sale, cercetătorul a observat că, în cazul lor, acest platou s-a instalat, în medie, după 12 luni.

În schimb, cei care au slăbit cu ajutorul medicamentelor au experimentat faza de platou după 2 ani, iar persoanele care au apelat la intervenție chirurgicală au reușit să piardă cel mai repede în greutate! În cazul lor, faza de platou s-a instalat la aproximativ 3 ani. 

Vezi și: Cele 5 diete studiate și aprobate științific. Dieta Ketogenică te ajută să slăbești și reduce inflamația din corp 

Cum depășești etapa de platou în procesul de slăbire? 

Dacă ești în această etapă și vrei să continui să scazi în greutate, menținerea obiceiurilor sănătoase este foarte importantă, la fel și creșterea nivelului de activitate fizică sau scăderea numărului de calorii consumate:

„Pentru a pierde în greutate, trebuie fie să crești activitatea fizică, fie să scazi caloriile pe care le consumi. Prin aceeași abordare care a funcționat la început îți poți menține greutatea actuală, dar nu vei mai reuși să slăbești”, punctează specialiștii Clinicii Mayo.

Sursă foto: Shutterstock   

Mai multe