Aceste idei de exerciții de 10 minute sunt perfecte pentru antrenamentele scurte și eficiente!

Exerciții fizice scurte ca durată te pot ajuta să nu renunţi la mişcarea zilnică pentru a rămâne în formă sau pentru a slăbi. Vezi care ţi se potrivesc!

image

Dacă ai puțin timp și nu ai motivație pentru a te antrena, exerciţiile fizice scurte reprezintă o opţiune de luat în calcul. Tot ce ai nevoie sunt câteva minute pe parcursul zilei pentru a profita la maximum de această tendință de fitness susţinută de experți.

Exercițiile reduse ca durată pe care le faci de-a lungul zilei, de la urcarea scărilor până la un antrenament rapid cu ganterele sau benzile de rezistență, te ajută să însumezi 30 de minute de mişcare până la sfârșitul zilei. Conform sfaturilor Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie, citate de Woman and Home, și al altor organisme de sănătate, trebuie să facem toţi măcar 150 de minute de exerciții fizice moderate pe săptămână. Exercițiile rapide ar putea ajuta şi pe cei cu programul încărcat sau care nu-şi permit un abonament la o sală de sport.

Exercițiile fizice scurte se referă la mişcări intense de activitate fizică care pot fi ușor introduse în rutina de zi cu zi. Pot să dureze sub zece minute și pot fi efectuate de mai multe ori pe zi. Ceea ce este grozav la această variantă de a face mişcare este că, indiferent dacă preferi antrenamentele cu covorașul de yoga sau mersul pe jos, exerciţiile scurte pot rămâne eficiente şi nu vei fi tentat să renunţi.

Urcarea scărillor

Cel mai simplu exerciţiu este urcarea scărilor. Dacă lucrezi într-un birou la etaj, urcarea şi coborârea scărilor îţi va oferi 30 de minute bune de mişcare pe parcursul zilei dacă te decizi să renunţi la lift. Din fericire, nu va trebui să deviezi cu mult de la programul tău obişnuit.

Urcarea scărilor vizează cei mai mari mușchi din partea inferioară a corpului, muşchii coapsei (cvadricepșii), ai feselor și pe cei din spatele coapsei (ischio-jambierii).

Info

Cercetări făcute la Universitatea din Basel, Elveţia, sugerează că urcarea scărilor îmbunătățeşte echilibrul.

O plimbare de zece minute

Un alt tip de exerciţiu uşor de introdus în programul tău este o plimbare rapidă de zece minute pe care o poţi repeta de trei ori pe zi. Pentru a te bucura de efectele benefice, va trebui să mergi într-un pas alert.

Dacă alegi alergatul ușor în detrimentul unui antrenament, cercetările sugerează că nici măcar nu trebuie să faci 30 de minute de exerciții pe zi. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Artic din Norvegia, a arătat că doar 22 de minute de jogging pe zi pot compensa riscurile date de lucrul aşezat la birou mai multe ore. La acestea se pot adăuga treburile în casă, precum curăţenia, spălarea geamurilor, dar şi mersul cu bicicleta sau badmintonul.

Te-ar mai putea interesa: Metoda japoneză „5 minute pe zi‟ cu care poți slăbi în mod natural

Alternarea mersului cu alergarea

Antrenamentul în care alternezi mişcarea în diferite ritmuri şi intensităţi te ajută să slăbeşti mai uşor. Rezervă două minute pentru mers fie afară, fie pe o bandă de alergare, apoi aleargă timp de 30 de secunde. Alternează-le apoi pentru un total de zece minute. Le poţi relua oricând de-a lungul zilei, pentru alte zece minute.

3 avantaje ale exerciţiilor scurte

Îţi îmbunătățeşte sănătatea metabolică

Sănătatea metabolică este denumirea generală pentru o serie de valori ca nivelurile de zahăr din sânge, de colesterol, circumferința taliei, tensiunea arterială. Toate acestea sunt esențiale pentru a evita bolile. Dieta sănătoasă şi exerciţiile fizice regulate pot avea un impact pozitiv asupra sănătății metabolice prin creșterea sensibilității la insulină şi reglarea glucozei. Exerciţiile de zece minute ajută la controlarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce îţi este benefic mai ales dacă ai prediabet sau ai fost diagnosticat deja cu diabet.

Te energizează

Te trezești obosit sau observi că rămâi fără energie pe la ora 15:00, programează-ţi exerciții fizice dimineața. Chiar şi numai zece minute sunt de ajuns şi sunt utile în special în timpul unei zile aglomerate, când poate apărea oboseala sau o scădere a energiei pe parcursul zilei. Activitatea fizică stimulează eliberarea de dopamină și endorfine, contribuind la îmbunătățirea dispoziției și a funcției cognitive.

Vezi și: Ce sunt exercițiile somatice? Tipuri de încercat pentru alungarea stresului

Slăbeşti mai uşor

Exercițiile fizice scurte ca durată ard un număr important de calorii, iar efectul cumulativ al încorporării lor în rutina cotidiană duce la un consum caloric total semnificativ. De aceea, acestea sunt utile în atingerea obiectivelor de controlare a greutății corporale sau slăbire. Alternarea perioadelor de odihnă cu unele de activitate scurtă şi intensă poate ajuta la prevenirea îngrăşării.

FOTO: ShutterstockRecente

Tort cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 1132012664 jpg
clickpentrufemei ro (7) jpg
Paste din dovlecei cu chiftelute  Sursa foto shutterstock 1459898876 jpg
Atentie la capuse Cand sa apelezi la medic  Sursa foto Pixabay  ixodes ricinus 5260258 1280 jpg
Imagine clickpentrufemei jpg
Oatzempic jpg
Ți ai renovat bucătăria și ai nevoie de un frigider nou jpg
o femeie eleganta jpg
plosnite jpg
Salata cu tin si quinoa  Sursa foto shutterstock 1009968754 jpg
Planta longevitatii te face sa arati mai tanar  Sursa foto Pixabay Ingoldfranziska jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de vanilie  Sursa foto shutterstock 1953822481 jpg
braun lanseaza primul sistem ipl din lume care inva a pe masura ce l folose ti i se adapteaza la pielea dumneavoastra10 jpg
Ce aparate electrocasnice sunt esențiale într o cafenea jpg
Minitarte cu ciuperci si pui  Sursa foto shutterstock 2153639297 jpg
Cum sa folosesti usturoiul  Sursa foto Pixabay jpg
miros corporal  jpg
clickpentrufemei ro (6) jpg
MedLife Campanie promotionala 1920x1080px jpg
shutterstock 1787268302 jpg