Cele 5 diete studiate şi aprobate ştiinţific. Dieta Ketogenică te ajută să slăbeşti şi reduce inflamaţiile din corp
Celebrele diete Ketogenică, Atkins, Paleo, Dukan şi Zone promit pierdere spectaculoasă în greutate, iar de acest lucru s-au convins, mai întâi, experţii în cercetările lor.
Respectând regulile care vin la pachet cu listele de alimente permise şi interzise, şi fără a lua în considerare urmarea lor pe termen lung, dietele aprobate de experţi promit subţierea siluetei, fără reacţii adverse, precum carenţele de vitamine şi de minerale.
Dieta Atkins
De departe, cea mai cunoscută dietă de slăbire, Atkins se bazează pe un consum scăzut de carbohidraţi. Creată de cardiologul Robert Atkins, la începutul anilor 1970, dieta „promite‟ să stimuleze pierderea rapidă în greutate, fără a lăsa foamea să preia controlul. Gândită din patru etape, inclusiv o fază iniţială de inducţie, de două săptămâni, care restricţionează carbohidraţii la 20 de grame pe zi, dieta permite consumul unor cantităţi nelimitate de proteine şi grăsimi. În această fază, corpul începe să transforme grăsimea în compuşi numiţi cetone şi trece la utilizarea acestora, ca sursă principală de energie. După această fază, cei care urmează dieta pot adăuga în meniu carbohidraţi, pe rând, pentru restabilirea „nivelurilor critice de carbohidraţi‟. Studiile în domeniu au arătat că această cură este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a pierde în greutate.
Dieta Paleo
Dieta paleo (paleolitică) se bazează pe stilul alimentar adoptat de vânătorii-culegători de acum mii de ani în urmă. Cura aceasta restricţionează consumul mai multor alimente, inclusiv lactate, leguminoase şi cereale. Deşi criticii sugerează că nu este posibil să mâncăm aceleaşi alimente ca strămoşii noştri preistorici, studiile experimentale arată că dieta paleo constituie un mod echilibrat şi sănătos de a mânca, pentru că elimină alimentele procesate şi încurajează consumul unei cantităţi mai mari de alimente vegetale şi animale. Cercetările experţilor au scos la iveală că dieta te ajută slăbeşti, duce la o scădere a nivelurilor de trigliceride din sânge şi favorizează pierderea de grăsime viscerală, tipul de grăsime deosebit de periculos găsit în abdomen şi în ficat, care promovează rezistenţa la insulină şi creşte riscul bolilor.
Dieta ketogenică
Cura de slăbire ketogenică funcţionează prin scăderea nivelului de insulină şi trecerea sursei de combustibil primar de la zahăr la cetone. Când corpul nu are carbohidraţi de mistuit şi trece la cetone, apare starea numită cetoză. Spre deosebire de alte cure, dieta ketogenică nu permite creşterea, treptat, a consumului de carbohidraţi (maximum 50 de grame pe zi), pentru ca organismul să rămână în starea de cetoză. În urma analizei a 13 studii experimentale, s-a constatat că această cură nu numai că stimulează pierderea în greutate şi a grăsimii corporale, poate reduce şi markerii inflamatori şi factorii de risc pentru boli, în special la supraponderali sau obezi.
Dieta Zone
Creat la mijlocul anilor 1990 de Barry Sears, un biochimist american, acest plan alimentar specifică faptul că aportul de calorii ar trebui să fie alcătuit din 30% proteine slabe, 30% grăsimi sănătoase şi 40% carbohidraţi cu conţinut ridicat de fibre. În urma testelor privind eficacitatea dietei, s-a constatat că Zone favorizează reducerea inflamaţiei din corp, iar acest lucru benefic grăbeşte procesul de slăbire. În plus, din cercetări a reieşit că regimul stimulează topirea grăsimilor rele şi creşte raportul dintre acizii graşi antiinflamatori Omega-3 şi acizii graşi Omega-6.
Dieta Dukan
Dezvoltată de medicul francez Pierre Dukan, în anii 1970, dieta este compusă din patru etape. Începe cu faza de atac, în care se consumă la discreţie alimente bogate în proteine slabe – în scopul de a pierde rapid în greutate, ca urmare a creşterii metabolismului, şi de a scădea pofta de mâncare. Se adaugă alte alimente, cu fiecare etapă, până la faza de stabilizare, în care nu există alimente interzise şi permise, dar sunt încurajate alimentele şi legumele bogate în proteine. Faza finală presupune, de asemenea, să mănânci doar produsele permise în faza de atac, cel puţin o dată pe săptămână. Oricât de extremă pare, această dietă poate să producă pierderea în greutate şi ar putea fi utilă şi în reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă.
@shutterstock