Efectele secundare ale somniferelor - constipație, vedere încețoșată și amețeli
Pastilele ce promit îmbunătățirea somnului se pot transforma în dușmanii sănătății, dacă nu sunt administrate conform instrucțiunilor. În acest articol, discutăm despre efectele lor secundare, așa că iată care sunt acestea!
Pilulele pentru insomnie relaxează organismul și induc somnul. Când modificările în stilul de viață nu dau randament, aceste pastile pot fi soluția potrivită pentru a obține un somn calitativ. Totuși, utilizarea pe termen lung a acestor pilule poate agrava insomnia și, de asemenea, poate să aducă mai multe efecte nedorite. Medicul și profesorul Shawn Patrick Griffin, de la Universitatea din California, a spus ce se poate întâmpla în corpul oamenilor care iau somnifere timp de o lună sau mai mult.
Efectele secundare ale pilulelor pentru insomnie
Citește și: Nu poți să dormi? Florile de salcâm te ajută
Medicul a constatat că persoanele care iau pe termen lung pastile ce conțin „difenhidramină‟ (o substanță ce se poate găsi în unele somnifere) se pot confrunta cu „vedere încețoșată, cofunzie și amețeli‟, informează „Best Life‟. De asemenea, specialistul spune că difenhidramina „poate provoca gură uscată‟, de aceea pastilele care o conțin trebuie să fie „doar un ajutor temporar‟.
În plus, doctorul precizează că administrarea unei cantități mai mari de medicament poate duce la somnolență în ziua următoare, ceea ce poate fi periculos dacă trebuie să șofezi. Potrivit „Mayo Clinic‟, „unele somnifere, disponibile fără prescripție medicală, pot provoca amețeală și senzații de rău, a doua zi de la administrare‟. Specialistul confirmă că acest risc este crescut în rândul persoanelor care consumă pastile ce conțin „difenhidramină‟, „doxilamină‟ și chiar „melatonină‟.
Un alt efect secundar frecvent al somniferelor poate fi constipația, relatează „Medical News Today‟. Așa că dacă te confrunți cu acest simptom, discută cu medicul tău sau cu farmacistul cu privire alte opțiuni de medicamente pe care să le iei în calcul.
Vezi și: Soluții care în loc să te ajute îți îngreunează somnul
În plus, specialistul Shawn Patrick Griffin spune că aceste pastile își pot pierde din eficacitate, dacă sunt administrate pe termen lung, deoarece poți devolta o toleranță la ele. Asta înseamnă că va fi nevoie de o doză mai mare pentru a obține același efect, lucru care crește și riscul efectelor secundare.
În concluzie, ca să stai departe de toate aceste manifestări, cere întotdeauna sfatul medicului sau părerea farmacistului cu privire la doza necesară și nu uita să citești, cu atenție, prospectul somniferelor!
Sursă foto: Shutterstock