Au întinerit cu până la 11 ani după o dietă concepută de oameni de ştiinţă

10 iunie 2023   Îngrijire personală

Cercetătorii americani susțin că doar câteva modificări simple ale dietei, exercițiilor fizice și somnului te pot întineri în doar două luni.

Şase femei cu vârste de aproximativ 58 de ani au fost provocate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Virginia să urmeze o dietă care include verdețuri, semințe și trei porții de ficat pe săptămână, timp de două luni. Potrivit Dailymail, participantelor li s-a cerut, de asemenea, să facă exerciții fizice timp de o jumătate de oră pe zi, timp de cinci zile pe săptămână, să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte și să facă două exerciții de respirație de zece minute pe zi. Află ce schimbări s-au observat după opt săptămâni în care au respectat recomandările cercetătorilor!

Dieta a prevenit îmbătrânirea rapidă a celulelor

Dieta a fost concepută pentru a sprijini metilarea ADN-ului, ceea ce ajută la menținerea celulelor sănătoase în organism. Cu toate acestea, pe măsură ce cineva îmbătrânește, metilarea ADN-ului devine este mai puțin eficientă, ceea ce duce la o îmbătrânire mai rapidă a celulelor. Rezultatele au arătat că vârsta biologică a femeilor, aceea estimată a celulelor lor, a scăzut cu aproape cinci ani în medie. Vârsta biologică a unui participant a scăzut chiar şi cu 11 ani în timpul studiului.

Cercetătorii au urmărit cât de bine au urmat participanții programul propus de ei prin intermediul unor rapoarte zilnice pe o aplicație. În general, participanții au respectat planul în 82% din timp, îndeosebi în privinţa dietei.

Ce schimbări li s-a recomandat?

Participanții au mâncat mai multe legume verzi (varză, spanac, broccoli) și colorate, precum vinetele. Li s-a dat o porție zilnică de semințe de dovleac și floarea-soarelui, precum și o jumătate de cană de fructe de pădure sau o jumătate de linguriță de rozmarin sau turmeric. În plus, li s-a indicat să mănânce carne şi să ia probiotice zilnic, iar săptămânal, ficat şi zece ouă. În ceea ce priveşte lichidele, li s-a spus să bea până la opt căni de apă pe zi.

Voluntarii au primit şi o listă de alimente pe care să le evite: orice are adaos de zahăr, dulciuri, lactate, cereale și leguminoase. Au fost sfătuiţi să mănânce numai între orele 7.00 şi 19.00, deci timp de 12 ore în fiecare zi.

Au avut de făcut şi modificări ale stilului de viață, care au inclus:

- sesiuni de exerciții de 30 de minute de la intensitate moderată până la mare, timp de cinci zile pe săptămână,

- dormit cel puțin șapte ore pe noapte,

- exerciții de respirație de zece minute, de două ori pe zi pentru a combate stresul.

Planul de dietă zilnic propus de cercetători

- Două căni de legume şi vredeţuri verzi,

- Două căni de legume crucifere (broccoli, varză, rucola),

- Trei căni de legume colorate, cu excepția porumbului dulce și a cartofilor albi;

- Una sau două sfecle medii,

- 1-2 ouă,

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci ouă în fiecare zi?

- patru linguri de seminţe de dovleac,

- patru linguri de seminţe de floarea-soarelui,

- o jumătate de cană de fructe de pădure sau o jumătate de linguriță de rozmarin ori turmeric,

- 150 g de carne,

- două porții de fructe cu glicemie scăzută (fructe de pădure, grepfrut, mere),

- un probiotic

- opt căni de apă.

Te-ar mai putea interesa: Alimente bogate în proteine. Nu cresc aportul caloric şi te ajută să slăbeşti

În plus, oamenii de ştiinţă au indicat femeilor să aibă trei porţii de ficat, fiecare a câte 80 de grame.

Unii oameni de știință sugerează că atunci când cineva are o dietă sănătoasă, aceasta are un efect limitat şi susţin că, de fapt, modificarea tiparelor de somn și a exercițiilor fizice poate aduce o îmbunătățire notabilă a sănătății.

FOTO: Shutterstock

Mai multe