De ce slăbim mai greu pe măsură ce îmbătrânim

Odată cu înaintarea în vârstă, ne confruntăm cu schimbări și noi provocări. Pe lângă apariția părului alb, ni se reduce mobilitatea și densitatea osoasă și… punem câteva kilograme în plus pe noi. Sau nu mai reușim să le dăm jos.

image

Metabolismul încetinește

Unul dintre motivele principale pentru care e tot mai greu să ne menținem într-o formă fizică bună la… a doua tinerețe este încetinirea metobolismului. Pur și simplu, nu mai ardem destule calorii într-un ritm alert. Metabolismul este procesul prin care mâncarea și băutura sunt convertite în energie.

Când metabolismul încetinește, mai puțină energie e arsă, ceea ce înseamnă că se depozitează mai mult în celulele adipoase. Tocmai de aceea dieta devine tot mai importantă pe măsură ce trec anii.

Corpul pierde din masa musculară încă de la 30 de ani

Chiar dacă își menții un stil de viață activ, nu se poate să nu pierzi din masa musculară după o anumită vârstă. Un articol publicat în The New York Times ne informează că acest proces începe să aibă loc chiar de la 30 de ani. Corpul continuă să piardă în jur de 3 până la 8% masa musculară pe deceniu.

image

Pierderea masei musculare încetinește și ea metabolismul, lucru care înseamnă că trupul uman are nevoie de mai puține calorii ca până atunci și că e tot mai greu să slăbim.

Schimbările hormonale ne îngrașă

Femeile intră la menopauză între 45 și 55 de ani, iar asta înseamnă un nivel mai scăzut de estrogen în organism. În timpul menopauzei și chiar a perimenopauzei, adică a acelei perioade care previne menopauza, femeile se pot îngrășa și cu siguranță consideră mai dificilă slăbirea.

Grăsimea se acumulează în jurul taliei și nu atât pe coapse și șolduri, ca până atunci. Iar, în timp ce nivelul estrogenului scade, metabolismul încetinește și el.

foto - Shutterstock