Ce spune despre sănătatea ta culoarea menstruaţiei

2 octombrie 2022   Îngrijire personală

Oricât de mult te-ai obişnui cu menstruaţia, cele mai mici modificări ajung să te îngrijoreze. În privinţa culorii, este important să știi ce este normal pentru tine şi ce ar trebui să te trimită la medicul specialist.

Când culoarea menstruaţiei se schimbă nu înseamnă neapărat că este ceva în neregulă. Ar putea indica o mulţime de lucruri, dar dacă ai îndoieli, mergi la ginecolog! Uite ce ar putea semnifica trecerea de la roşul intens, la roşu închis şi maroniu.

Roşu aprins

De obicei, roșul aprins este un indicator al menstruaţiei. În acel moment, este eliminată mucoasa uterină, iar sângele iese rapid. La unele femei, această culoare se menţine de-a lungul întregulului ciclu menstrual.

Roșu-închis

Culoarea aceasta arată că te afli în plină perioadă de menstruaţie. Unele femei observă această culoare mai des şi indică menstruații foarte dificile, dureroase. În plus, este posibil să existe şi cheaguri mici. Acestea sunt normale. Dacă menstruația este deranjantă, abundentă, programează-te la un consult ginecologic. Medicul îţi poate prescrie anumite medicamente sau contraceptive pentru a ameliora menstruaţia sau pentru a o reduce din punct de vedere cantitativ.

Maroniu

Secrețiile brune sunt frecvente la sfârșitul menstruaţiei, deoarece este sângele care s-a menţinut în uter mai mult timp. La unele dintre femei, menstruţia poate fi câteva zile maronie, apoi de culoare roșie și din nou brună. Unele nu observă niciodată scurgeri maronii, altele doar la începutul menstruaţiei sau numai la finalul acesteia. Nu există reguli anume, ci o normalitate personală. Dacă există o schimbare în coloritul obişnuit, discută cu un medic gineceolog. Este important să fii atentă şi să ştii ce înseamnă o menstruaţie normală pentru tine.

Atenţie!

Dacă în orice moment al lunii observi scurgeri verzui sau transparente, dar cu miros neplăcut, ca de pește, mergi la medic cât mai curând posibil! Poate fi o infecție bacteriană sau o boală cu transmitere sexuală.

Negru

Sângele negru poate apărea la începutul sau la sfârșitul menstruației. Culoarea este de obicei un semn de sânge căruia i-a luat mai mult să părăsească uterul și a avut timp să se oxideze. Mai întâi a devenit maro sau roșu închis, apoi negru.

Sângele negru poate indica uneori și un blocaj interior. Alte simptome ale unui blocaj vaginal pot fi febra, dificultatea la urinare, scurgerile urât mirositoare, mâncărimi sau inflamaţie.

Vezi şi: Cupa menstruală poate fi folosită ca metodă de contracepţie? De ce nu este compatibilă cu steriletul?

Roz

Sângele roz sau petele pot apărea atunci când sângele menstrual se amestecă cu lichidul cervical. Folosirea contraceptivelor hormonale poate scădea nivelul de estrogen din organism, ceea ce poate duce la un flux mai deschis cu o nuanță roz în timpul menstruaţiei.

Actul sexual poate crea mici leziuni ale vaginului sau colului uterin. Sângele din aceste lacrimi se poate amesteca cu fluidele vaginale și poate ieși din corp sub formă de scurgeri roz. Alte cauze ale sângelui menstrual de culoare roz sunt reducerea drastică a greutăţii corporale, dieta nesănătoasă şi anemia.

Citeşte şi: Cauzele menstruaţiei abundente

Portocaliu

Sângele care se amestecă cu lichidul cervical poate fi şi portocaliu. Scurgerile de culoare portocalie indică adesea o infecție, cum ar fi vaginoza bacteriană sau trichomonaza. Alături de sângerarea de culoare portocalie pot apărea mâncărimi vaginale, secreţii urât mirositoare, disconfort.

FOTO: Shutterstock

Mai multe