Este posibil să-ţi întârzii menstruaţia? Cât de riscant ar putea fi?

O vacanţă planificată, propria căsătorie sau lună de miere sunt doar câteva motive pentru care este posibil să fi vrut măcar o dată în viaţă să amâni sau să grăbeşti instalarea menstruaţiei. Știai că există câteva moduri prin care poţi să-ţi împlineşti dorinţa?

image

Metodele de a-ți întârzia menstruaţia necesită să știi când este de așteptat să apară sânferarea, ceea ce este dificil dacă te numeri printre cele circa 25% din femeile care au menstruație neregulată. Dacă ai auzit de tot felul de modalități de a-ți întârzia menstruația ca oțetul de mere sau exercițiile fizice făcute în exces, trebuie să ştii că o mare parte dintre acestea nu sunt susținute de știință sau de medici.

Menstruaţia are scopul ei de care nu trebuie să uiţi

Înainte de a afla despre cum să întârzii menstruaţia, ar trebui să conștientizezi că, oricât de mult te-ar încurca aceasta uneori, acesta are un scop. Încă de la pubertate, lunar, un ovul este eliberat dintr-unul dintre ovare. În cazul în care nu este fertilizat, la fiecare 21-35 de zilei, este eliminată mucoasa uterină care ar fi folosită pentru hrănirea embrionului în creștere. Acest ciclu este influenţa de factori ca fluctuațiile hormonale, anticoncepţionalele, slăbirea sau îngrăşarea într-un timp relativ scurt, premenopauza sau probleme de sănătate ca un fibrom uterin, sindromul ovarului polichistic.

Cum corpul tău este conceput pentru a avea flux menstrual, dacă te hotărăști să intervii asupra lui, este bine să iei în calcul un tip de medicamente care au efecte secundare, inclusiv balonare, greață, sensibilitate mamară și scădere a libidoului. Punerea menstruației pe pauză ar putea avea ca urmare şi sângerări mai abundente sau chiar o sarcină. Prin urmare, oricât de tentant ar fi, discută cu medicul ginecolog despre intențiile tale înainte de orice, pentru a avea cât mai multe informații posibil despre ce metodă s-ar putea aplica în cazul tău.

Renunță 7 zile la pastilele placebo din folia de anticoncepţionale

Una dintre metodele populare de întârzierea menstruaţiei este renunțarea la pastilele placebo dintre pilulele tale contraceptive.  Dintre cele 28 - 21 de pilule dintr-o folie, șapte nu conţin hormoni activi şi sunt cunoscute ca pastile inactive sau placebo. Când iei placebo, acestea fac posibil să ai un ciclu menstrual. Dacă vrei să întârzii menstruația, ceea ce ar trebui să faci este să sari peste pastilele placebo. Atâta timp cât hormonii sunt activi în corp, menstruația nu este declanșată.

Înlocuieşte inelul vaginal

Despre inelul vaginal trebuie să ştii că se eliberează numai pe bază de rețetă şi este o metodă contraceptivă. Inelul eliberează hormoni estrogen și progesteron în corp, ceea ce ajută la împiedicarea ovarelor să elibereze ovule. De asemenea, opreşte spermatozoizii să fertilizeze un ovul, în cazul în care se întâmplă ca acesta să fie eliberat. Este eficient și tinde să scurteze durata menstruației care devine şi mai ușoară. Poate avea efecte secundare ușoare care imită sindromul premenstrual o iritaţie vaginală. Dacă vrei să foloseşti inelul vaginal pentru a întârzia menstruaţia, trebuie să faci o planificare prealabilă, pentru că inelul vaginal trebuie să fi fost fixat cu cel puțin o lună înainte de luna în care vrei să-ți întârzii menstruația. Asemănător pilulelor contraceptive, trebuie să îndepărtezi inelul în prima zi a celei de-a patra săptămâni și să-l înlocuieşti imediat cu un altul, astfel încât hormonii care previn menstruația să rămână la același nivel.

Atenţie!

Întreabă medicul ginecolog înainte de a decide să adopţi vreuna dintre metode, pentru că va determina o creștere a hormonilor la nivelul corpului.