Mituri despre pilula de a doua zi. Afectează sau nu fertilitatea?

Cu pilula de a doua zi, o formă de contracepție de urgență, poţi să previi o sarcină nedorită. A fost creată pentru a fi luată în caz de sex neprotejat sau când metoda anticoncepţională pur şi simplu n-a funcționat.

image

Există două forme de pilule pentru contracepția de urgență: unele care conțin ulipristal acetat, care poate ajuta la întârzierea ovulației și la prevenirea unei sarcini neplanificate, şi altele pe bază de levonorgestrel, un progestativ similar cu cel care se găsește în pilulele contraceptive obișnuite. Ambele ajută la prevenirea sarcinii dacă ai omis pilula contraceptivă, dacă prezervativul s-a rupt sau dacă ai avut sex neprotejat.

Poate afecta fertilitatea

În prezent, nu sunt dovezi care să susţină ideea potrivit căreia pilula de a doua zi ar reduce șansele de a rămâne însărcinată mai târziu. De fapt, vei fi fertilă atât de curând după ce ai luat pilula de a doua zi, încât va trebui să folosești un contraceptiv obișnuit, cum ar fi prezervativul, pentru a evita o  altă sarcină neplanificată.

Eşti protejată până la menstruație

Pilula de a doua zi ar trebui luată doar ocazional, ca metodă de rezervă. Nu înlocuiește o metodă obișnuită de contracepție. Te pot proteja doar o singură dată după ce ai făcut sex neprotejat, dar nu și în continuare, așa că, după ce o iei, ar trebui să utilizezi prezervative sau alte metode contraceptive până la următoarea menstruație.

Reţine!

Contracepția de urgență nu te protejează de infecții cu transmitere sexuală

Pentru a lua pilula de a doua zi ai nevoie de reţetă

Dacă ai nevoie să cumperi o pilulă de a doua zi, nu ai nevoie de reţetă. Cea mai mare parte din aceste pilule se eliberează direct din farmacii. De asemenea, nu trebuie să ai 18 ani pentru a o obține, dar este recomandat să ceri o variantă potrivită. Pe lângă lipsa restricțiilor de vârstă, nu există nici restricții de gen, deci şi bărbații pot cumpăra pilula de a doua zi, în locul partenerei.

Vezi şi: Pilula de a doua zi. Când trebuie luată şi în ce condiţii

Îţi dau organismul peste cap

Unele tipuri de pilule de a doua zi conţin ulipristal acetat care afectează hormonii care controlează ovulația în ciclul menstrual curent. Prin urmare, pot schimba data la care apare următoarea menstruație sau o pot face mai dificilă sau, din contră, mai uşoară decât de obicei. După aceea, la următorul ciclu menstrual totul va reveni la normal.

Pont

Menstruația a întârziat mai mult de o săptămână după ce ai luat pilula de a doua zi? Este timpul să faci un test de sarcină! Dacă nu a funcţionat contracepția de urgență și rămâi însărcinată, pilula nu va avea efecte negative asupra sarcinii.

Poate opri o sarcină

Pilulele de a doua zi opresc sau întârzie ovulația, astfel încât să nu apară o sarcină. Dacă un ovul a fost fertilizat deja sau implantat în uter, pilula de a doua zi nu va avea niciun efect. De aceea, este important să iei pastila de a doua zi cât de curând după sexul neprotejat. Dacă eşti deja însărcinată, contracepția de urgență nu va întrerupe sarcina.

Citeşte şi: Ghidul metodelor de contracepţie. Metoda naturală simptotermică te protejează la fel de bine ca anticoncepţionalele

Nu o poți folosi de mai multe ori

Se poate lua de mai multe ori pilula de a doua zi. Cu toate acestea, reține că nu este recomandată și nu a fost testată pentru utilizarea regulată a contraceptivelor. Metodele contraceptive, precum pilulele anticoncepționale sau inelele vaginale sunt mult mai eficiente în prevenirea sarcinii.